Mi az az öntudatlan lázadás gesztusa? Édes Anna!
Ebből kell majd felelnem, de nem igazán értem.
Az rendben van, hogy leelemzem az Édes Annát, de erre a kérdésre is kellene válaszolni.
Mutassa be az öntudatlan lázadás gesztusád Kostolányi Dezső Édes Anna c. regényében.
Mit lehetne itt elmondani?
áltános érvényben: Anna fiatal, tiszta lelkű lány akit tönkretesz a körülötte lévő, értékvesztett világ és a kegyetlen bánásmód (Vizyék robotként kezelik)
fő motívum a regényben: az öntudatlan lázadás, a kettősgyilkosság amit a cseléd gazdái ellen követ el. A középpontban nem a gyilkosság, hanem a belső meghasonlottság áll, Anna megtört lelkének ereje, a személyiség vesztés (filozofiában freud fogalmazza meg : a külső világ hatása, az elfolytott belső énre)
Anna tökéletességre törekszik, az estély utáni rendetlenség annyira felzaklatja hogy öntudatlan lázadásként megöli gazdáit. (freud: a tudatalatti kihatása abnormális cselekedetben tör ki)
( végül annyit elmondhatsz hogy a mű konkluzioja hogy a gyilkosságnál is nagyobb bűn az embertelen bnásmód)
emélem tudtam segíteni...kérdezz ah nem értessz valamit.
Az elöző nagyon jó leírta. Azzal egészíteném még ki, hogy hosszabb legyen, hogy már akkor is öntudatlanul lázad amikor megérkezik Vizyékhez, hiszen furcsák neki a szagok. "szaglása éles mint a kutyáé"=Anna ösztönlény
-nem beszélteti sokat az író, apró gesztusokból érthetjük csak meg Anna tettét=nem analizálja, nincs pontos jellemrajz
Egyik kedvenc regényem (L)
Sajna nem ezt húztam érettségin :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!