Le vezetnétek a következő másodfokú egyenletet?
x2- az legyen most x a négyzeten.
tehát:
x2-9x+14
1. Ez nem egy egyenlet.
2. Mit kell ezen levezetni?
Másodfokú egyenlet megoldóképletet kell alkalmazni, megtalálod interneten könnyedén...abba szerepel 3 betű: a, b, c.
Ahol "a" az x^2 együtthatója, vagyis jelen esetben 1
"b" az az x-es tag együtthatója, ami jelen esetben (-9)
"c" pedig a sima szám (előjellel együtt), ami jelen esetben 14.
Behelyettesíted a megoldóképletbe, kiszámolod és kész. A megoldóképletben van egy gyökjel alatti rész, ahol ha negatív számot kapsz, akkor a valós számok halmazán nincsen megoldás, ha 0-át kapsz akkor csak egy megoldás lesz, és ha pedig pozitív számot kapsz, akkor 2 megoldás, mert a gyökjel előtt az van, hogy plusz/mínusz, vagyis a gyökös részt egyszer kivonni kell, egyszer meg hozzáadni az előtte szereplő dolgokhoz.
itt két megoldás lesz:
x1 = 7
x2 = 2
Helyettesíts be a megoldóképletbe, számold ki. Sok sikert.
A másodfokú egyenlet úgy néz ki, hogy ax^2+bx+c=0. Meg kell határozni a-t, b-t, c-t, ami ebben az esetben elég jól látszik.
a=1, b=-9, c=14
Ha ez megvan, akkor be kell írni ezeket a számokat a megoldóképletbe, amit meg kell tanulnod, anélkül nem fogod tudni. A behelyettesítést rád bízom, ha jól számoltam, akkor az eredmény 7 és 2.
Lehet hogy én vagyok a gyenge, de 10 féle módon próbáltam már, és sehogy sem jön ki a 7 és a 2.
így néz ki az egyenletem:
-9+- √9a másodikon + 4x1x14%2=9+-√81+56%2=9+-√137%2
ja és megoldóképlet elején -b van, tehát -(-9) vagyis +9.
vagyis az egész így néz ki:
(9 +/- 5)/2
(9+5)/2 = 7
(9-5)/2 = 2
kedvedért az egészet leírom akkor, hogy néz ki:
9+- √9 a négyzeten - 4*1*14 és ez az egész úgy ahogyan van elosztva 2-vel, mert a nevezőben 2*a szerepel, és ugye a=1
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!