Egy kémia versenyfeladatban szeretnék segítséget kérni?!
Figyelt kérdés
Az Irinyi középiskolai kémia versenyre készülök, és az előző évi feladatsorokat töltögetem gyakorlásképpen. Az első feladat mindig olyan, hogy be kell írni a relációjelet. Az volt az egyik része, hogy a hideg vagy a forró víz pH nagyobb. Én a forró víz pH-ját írtam nagyobbnak, mert úgy tudom, hogya H2O+H2O <=> H3O+ + OH- egyenlet az ionok képződésének irányaba endoterm folyamat, és a hőmérsékletnövekedés az endoterm folyamatnak kedvez. Így az oldat kémhatása ugyan nem változik (mert az ionok mennyisége továbbra is egyenlő), viszont a pH nagyobb lesz, mert több ion lesz benne, hiszen a víz nagyobb mértékben disszociál, a pH-skála nagyobb lesz (mert a pH csak 25 °C-on áll 14 egységből). A megoldókulcsban viszont a hideg víz pH-ját írta a nagyobbnak. Azt szeretném megkérdezni, hogy miért ez a helyes válasz, és hogy mi volt a hiba a gondolatmenetemben?2018. márc. 3. 14:26
1/3 anonim válasza:
Én nem annyira értek a kémiához, csak amennyit középiskolában tanultam, de szerintem a gondolatmeneted jó, csak a végkövetkeztetés rossz. A hőmérséklet kedvez a disszociációnak, ezért a melegebb vízben az oxóniumion-koncentráció nagyobb, pl. a 25 fokon megszokott 10^(-7) helyett 10^(-6). A pH ennek a számnak a 10-es alapú logaritmusának -1-szerese, tehát meleg víz esetében kisebb (7 helyett 6). Ezért meleg víz pH-ja kisebb, mint a hidegé (de attól még pH-semleges, ahogy írtad).
2/3 anonim válasza:
Majdnem mindenben igazad van, de egy dolgot benéztél. Ha az ionok koncentrációja nő, akkor a pH csökken mert pH=-lg[H3O+]. A negatív előjel miatt minél több az oxónium-ionod, annál kisebb a pH (gondolj arra hogy a sósav is minél töményebb, annál kisebb pH-jú). A forró vízben valóban több lesz az ion mint ahogy te is írtad, de pont emiatt lesz kisebb pH-ja, vagyis a hideg víznek nagyobb.
3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, most már értem! :)
2018. márc. 3. 15:05
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!