Hogy értsem meg a kémiát?
Vannak olyan cifra feladatok, hogy elakadok bennük, és nincs mindhez részletező megoldás.
(Villányi példatár)
Saját példámból kiindulva, igyekeztem minden lehetséges úton megközelíteni az adott problémát, míg meg nem találtam saját magamnak a megoldást és az összefüggést. Ez azért jó, mert amit magad "fedezel fel" azt nagy valószínűséggel nem fogod elfelejteni,ellenben azzal, amit tanítanak Neked. Tény, hogy ez az összefüggéskeresés órákba, napokba telhet, de ha egyszer rájössz, azt a tapasztalást már senki nem veheti el.
Egyébként milyen témakör okoz nehézséget, hátha tudunk egyfajta indulási irányt biztosítani a megértéshez.
Köszönöm! Én is úgy vagyok, hogy nekiállok a feladatnak és próbálom kilogikázni. Valamikor sikerül is, de valamikor nem és ez olyan frusztráló.
A molekulaképletekre nem tudok rájönni pár feladatban.
Pl.: Egy kristályvíztartalmú vegyület 19,9 tömeg% vasat tartalmaz. Ha a vegyület kristályvíztartalmát hevítéssel eltávolítjuk, akkor a maradék szilárd
anyag tömege az eredetinek 7 1,2%-a lesz. A maradék vegyületben a kén és az oxigén tömegaránya 1 :2. Határozzuk meg a vegyület képletét, ha tudjuk, hogy a felsoroltakon kívül más elemet nem tartalmaz !
Van benne vas, kén, oxigén és kristályvíz.
___
kristályvízzel együtt 100%
19,9 tömeg% vas
(kristályvíz nélkül 71,2 tömeg%)
100-71,2= 28,8 tömeg% kristályvíz
maradt 100-19,9-28,8= 51,3 tömeg% (kén és oxigén)
ebben kén:oxigén aránya = 1:2
51,3= 1x + 2x= 3x
x= 51,3/3= 17,1%
17,1 tömeg% kén
34,2 tömeg% oxigén
19,9% vas
17,1% kén
34,2% oxigén
Ezek a számok így összeadva nem 100%-ot tesznek ki, és nem tudjuk melyik pont hány gramm, de a tömegük aránya ezekből is látszik, ez elég a megoldáshoz.
M(Fe)= 55,85 g/mol
M(S)= 32,1 g/mol
M(O)= 16 g/mol
n=m/M
n(Fe)= 19,9/55,85= 0,356 mol
n(S)= 17,1/32,1= 0,533 mol
n(O)= 34,2/16= 2,14 mol
Az anyagmennyiségük aránya ezekből látszik, még ki kell találni az arányukat egész számokkal.
n(S)/n(Fe)= 0,356/0,533= 1,5
S:Fe aránya 1,5:1 = 3:2
n(O)/n(S)= 2,14/0,533= 4
O:S aránya 4:1
ez épp annyi mint a szulfátban: SO4
Fe2(SO4)3 neve: vas(III)szulfát
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!