Holnap angolon felelek az év végi 5-ért. Ha a tanárnő azt mondja hogy mondjam el az egyszerű múltat mit mondjak?
Szóval akkor a was/were mondjam el vagy a did-es fajtát?És mi a különbség a 2 között?
Előre is köszönöm mindenkinek...
A did a do múlt idejő alakja..tehát segédige.
A was,were pedig az am,is,are múltidejű alakja.
egyszerű múlt a.k.a
simple past
vagyis.
a was/were uagyanoda tartozik, de itt a are/is létigéket teszed múltba (I was at the cinema.)
a did a kérdőmondatban használatos (kivételek vannak pl hangsúlyozásnál ezt most ne bonyolítsuk:))
pl. Did you go to the cinema?
és persze a szimpla igéknek van simple pas alakjuk
pl. go > went (van másik múlt alak, a gone, de ez most lényegtelen)
drive >drove
call >called
stb.
Ez most nem tudom mennyire érthető, de megpróbálom összefoglalni röviden. Az egyszerű múlthoz tartozik a was/were, a did-es alak, a rendhagyó igék múltideje, és a szavak végén az -ed végződés is.
Érdemes lenne rákeresned neten az igeidőkre, megtalálsz róluk mindent.
Példa mondatok.
I was at home. --> Ebben az esetben a was a létige (be) múltideje, ugyanígy van were-nél is --> We were at home.
I did my homework two hours ago. --> Ebben az esetben a did a do múltideje.
I went to the park. --> A went a go rendhagyó múltideje.
I danced all night. --> A danced a DANCE múlt idejű alakja.
Helyesen múlt idejű..Bocs a helyesírásért.
Egyébként ezt mond el{persze ha kiegészíted az nem baj}
-ed múltidő jele
Lezárult cselekvéseknél használjuk.Egyszerű cselekvés,adott időpontban befejeződött a múltban.
létige:
am,is-was
are-were
időhatározók:
yesterday-tegnap
the day before yesterday-tegnapelőtt
...ago-ezelőtt
last-múlt
Gondolom erre nem ad ötöst,de nem írtad milyen szinten vagytok.Ha nem segítettem akkor elnézést.
Ha kérdezi először el kell mondani mikor használjuk az egyszerű múltat, majd azt hogy hogyan képezzük. Ebben lenne nagy segítség ha keresnél interneten igeidő összefoglalásokat ezekben pontosan leírják mikor használjuk és hogyan.
19.38 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!