Minimum hány versenyt kell szervezni ahhoz, hogy megtudjuk melyik a 3 leggyorsabb ló? (Bővebben lent)
Ötösével futtatjuk a lovakat, és mindegyik verseny első három helyezettje bekerül a következő fordulóba. Tehát 5 verseny lement, és maradt 15 ló.
A következő fordulóban összesorsoljuk az öt első, az öt második és az öt harmadik helyen befutott lovat, és őket versenyeztetjük. Itt is az első három helyezett jut tovább, így 8 verseny után 9 ló marad.
Mindegyik lóról tudjuk, hogy melyik versenyen hányadik lett; eszerint kiválasztjuk az 5 legjobb lovat, és őket futtatjuk, és itt is az utolsó kettő kiesik. Az ez utáni versenyben az előbbiben nyert ló szintén elindul a másik 4 lóval, és ott is kettő kiesik. Így 10 verseny után maradt 5 ló, közülük mindenképp kiderülnek a leggyorsabb lovak.
Tehát eszerint 11 versenyt kell rendezni. Ennél jobbat nem találtam, és szerintem nincs is.
A lényeg az, hogy minden verseny végén 2 ló fog kiesni; ha 3 ló esne ki, tehát csak az első kettő jutna tovább, akkor megeshetne, hogy az egyébként harmadik leggyorsabb ló is kiesne (ez akkor fordulhatna elő, hogyha valamelyik versenyben a ténylegesen 1-2-3 helyezett lovak futnának, és ennek mindig megvan az esélye), így máshogyan nem is lehet számolni.
Először is biztos vagyok benne, hogy a feladat angolul, de talán még magyarul is fenn van a neten.
Érdemes keresgélni.
Én most nem kerestem, inkább próbáltam magam megoldani.
"Tehát eszerint 11 versenyt kell rendezni. Ennél jobbat nem találtam, és szerintem nincs is. "
Itt egy 7 futamos megoldás:
Csinálunk először 5 futamot, úgy, hogy minden ló pontosan egy futamban induljon.
Ekkor kialakul egy ilyen sorrend:
a1-a2-a3-a4-a5
b1-b2-b3-b4-b5
stb.
Most versenyeztessük az 5. győztest, ez a 6. futam.
Tegyük fel, hogy a1>b1>c1 sorrend alakult ki.
Ez azt jelenti, hogy
d1-et és e1-et megelőzte 3 ló kapásból, a d2, e2 stb. lovakat megelőzte az a1,b1,c1 és a d1 vagy e1 is.
Tehát ezt a 10 lovat eliminálhatjuk.
Ugyanígy az összes 4. és 5. helyezett kiesett a versenyből.
Ami maradt tehát:
a1,a2,a3
b1,b2,b3
c1,c2,c3
a1 biztos, hoigy a leggyorsabb, mint gyorsabb, mint a2 és gyorsabb, mint b1
b3 illetve c2,c3 biztos, hoigy nem fér be az első 3-ba. Vagyis ami maradt:
a1 - biztosan első
a2,a3,b1,b2,c1 lovak vannak versenyben a 2. és 3. helyért.
Ez pont 5 ló, rendezünk köztük még egy futamot és az első 2 lesz a 2. és 3.
Most kéne bizonyítani, hogy jobb megoldás nincs. De itt még nem tartok :)
7 verseny is elég:
Az első ötben ötösével mind a 25 ló versenyez egyet. Ezután minden futam 4. és 5. helyezettje kizárható.
A 6. körben az első öt futam 5 győztesét versenyeztetjük.
Az itteni győztes a leggyorsabb az összes közül (jelöljük őt A-val).
A 7. körben döntjük el, hogy melyik a 2. és a 3. leggyorsabb. Ha meggondoljuk, erre még pont öt lónak van esélye: annak a kettőnek, akik a 6. körben 2. (ő legyen B) és 3. lett; annak a kettőnek, akik az elején A-val voltak egy futamban és 2. illetve 3. helyen végeztek; valamint aki az elején B mögött volt második. Így ezt az öt lovat a 7. körben versenyeztetve megtudjuk melyik a 2. illetve 3. leggyorsabb.
"d1-et és e1-et megelőzte 3 ló kapásból, a d2, e2 stb. lovakat megelőzte az a1,b1,c1 és a d1 vagy e1 is.
Tehát ezt a 10 lovat eliminálhatjuk."
Ezt nem egészen értem, hogyan jött ki. Kifejted bővebben?
Nem olvastam végig a megoldásokat, de leírom szerintem hogyan kellene:
* Először megversenyeztetném mind a 25 lovat, ez 5 futamot jelent.
* Az előbbi 5 futam győzteseit összeszedném, lesz 5 lovam, amit meg kell versenyeztetnem.
* Megversenyeztetem az 5 győztes lovat és az első három helyezettből ki is derül, hogy melyik a 3 leggyorsabb ló. A 4. és 5. helyezettel nyilván már nem kell törődnöm, azokat elküldhetem melegebb éghajlatra legelni.
Ez összesen 6 futam volt, ha jól számolom.
"Ezt nem egészen értem, hogyan jött ki. Kifejted bővebben?"
Utánam már leírták ugyanezt más szavakkal, de megpróbálom.
Van a 25 lovad, amik 1-től 25-ig sorba rendezhetőek.
5 futam után ilyen rendezésed lesz:
a1>a2>a3>a4>a5
stb.
A reláció azt jelenti, hogy a nagyobb a gyorsabb.
Jön a 6. futam, és kijön, hogy
a1>b1>c1>d1>e1
Vonjuk le a következtetést.
e futamot nézzük meg:
a1>b1>c1>d1>e1>e2>e3>e4>e5
Illetve d futamot:
a1>b1>c1>d1>d2>d3>d4>d5
Tehát e és d futam minden résztvevője kiesett.
c2-c5 szintén nincs már versenyben, mert
a1>b1>c1>c2>c3>c4>c5
Ugyanígy b3-b5 sincs:
a1>b1>b2>b3>b4>b5
6 ló maradt:
a1,a2,a3
b1,b2
c1
a1 nyert két futamot közvetve vagy közvetlenül mindenkivel versenyzett ő a leggyorsabb.
a2,a3 mégcsak 1x futott ők lehet, hogy gyorsabbak b1-nél lehet, hogy lassabbak nem tudjuk még.
b2 szintén versenyben van még, vagy gyorsabb, mint c1 vagy lassabb nem tudjuk.
Tehát mindenképp kell még egy 7. futom a2,a3,b1,b2,c1 lovakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!