Hogy kell verset elemezni?

Figyelt kérdés
Már számtalan oldalon jártam,de sehol nem láttam úgy leírva,hogy megértsem én is. :( Van itt olyan aki jó ebből és segítene nekem? A mondatelemzést is itt magyarázta el nekem egy kedves felhasználó,és azóta vágom. :)

2018. jan. 21. 13:27
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Sziaa:) Remélem ez segít de ha nem akkor szívesen leírom neked részletesen :)

A VERSELEMZÉS MENETE

A műelemzésre nincs recept, egy vers sokféleképpen megközelíthető. Ha komplex értékelésre törekszünk, akkor tanácsos az alábbi gondolatmene­tet követni. Először csak vázlatot készítünk, amelynek során a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

1. expozíció (bevezetés)

2. a vers témája

3. -műfaja

4. -címe

5. -szerkezete

6. dikciója (versbeszéde)

7. -stílusa

8. modalitása (hangneme)

9. prozódiája (verselése)

10. konklúzió (befejezés)

2018. jan. 21. 13:38
 2/4 anonim ***** válasza:
25%
Belemagyarázol mindenféle hülyeséget az összes szóba és leírod.
2018. jan. 21. 13:53
 3/4 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a kedves első válaszolónak! :)

Esetleg ha szépen megkérlek,leírod nekem részletesebben,jöhet privátban is,ha neked úgy jobb. :)

2018. jan. 21. 15:24
 4/4 anonim ***** válasza:

Szia

az elso valaszolo vagyok..ennel reszletesebben:

A vers keletkezése ( nem csak az időpont a fontos, hanem azt is itt vethetjük egybe, milyen versek között van a tárgyalandó mű helye, a szerző életpályájának melyik szakaszában íródott, a szerző melyik korszakát juttatja eszünkbe)

A szerző életrajzi adatai ( de csak az , ami a vers keletkezésének körülményével, idejével kapcsolatos)

a vers témája

a vers szerkezete ( mire épül a vers felépítése; a vers kulcsszavainak megtalálása sokat segít ebben , a vershelyzet és a verszárlat felismerése, összehasonlítása; szimmetrikus felépítésű-e; hány részre osztható fel a vers, minek alapján ;stb....)

a költemény szóképei, szókincse jelzők,jelzőhalmozás,megszemélyesítések,hasonlatok, metaforák, szinesztéziák, metonímiák, fokozás, szimbólumok stb....

a vers mondatai ( egyszerű, bővített, többszörösen összetett mondat-e,milyen meghatározó határozók vannak benne például, alárendelő vagy mellérendelő szerkezetűek-e;; szabályos szerkezetűek -e a mondatok; nem kell minden mondatról mindezt megállapítani , csak a jellemzőket klell számbavenni, amiből több van

zenei ritmusa ( ütemhangsúlyos; időmértékes;, egyhangúság vagy éppen az ellenkezője; enjambement;rímek,

hangulatfestő- hangutánzó szavak; hideg vagy meleghangok;egy-egy kiemelt fontosságú szó ( Miért alkalmazza a szerző, mit fejez ki általuk)

a mű tetőpontja ( zenei, nyelvi, képi csúcspontja)

a vers műfaja ( dal, rapszódia, óda, elégia stb....)

A vers üzenete, mondanivalója ( ezt nemcsak a saját szavainkkal, hanem egy jól megválasztott idézettel -akár egy másik költőtől - zárhatjuk.

2018. febr. 10. 18:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!