Nem sikerül megoldani, tudnátok segíteni: Egy folyó sebessége 2 m/s, a rajta átkelni szándékozó csónak sebessége a vízhez viszonyítva 4 m/s. A folyó szélessége 300 m. Tovább?
Milyen irányban kell evezni, hogy a lehető legrövidebb idő alatt átérjünk a túlsó partra? Mekkora az átkelés minimális időtartama?
Köszi előre is!
Ahhoz, hogy a legrövidebb idő alatt érjünk a túlsó partra a folyó áramlására úgy kell rátartani, hogy merőlegesen haladjunk a part felé (track).
Viszont a relatív haladás iránya, azaz a "heading" akkora szöget zár be a valódi nyomvonalunkkal (track), aminek a színusza a folyó és az evezés sebességének arányával egyenlő. Ezt érdemes is felrajzolni!
sinŁ=vf/ve Ł=30°
A valójában megtett út a 300 méter leküzdéséhez, valamint a folyó áramlása miatti relatív sebesség komponensek alapján a számított Ł szög koszinuszaként:
s = 300/cosŁ
t= s/v = 86,6 s
Az előző megoldása jó lehet, de nem ez volt a kérdés valójában! :-)
Milyen kérdés ez?
Nem tart semerre sem, csak evez a folyásirányra merőlegesen és kész. 300m/4(m/s)=75s.
Ezalatt a folyó75*2=150m-t tesz meg.
A feladat NEM tér ki arra, hogy szemben kell kiérnie a túlsó parton. Ezért ha a feladat ez is lenne akkor is mondhatom, hogy ok, feljebb megyek 150m-t, majd evezek a folyásirányra merőlegesen és épp oda kötök ki.
Értem én, hogy a tanerő az előző megoldásra volt kíváncsi, de akkor fogalmazzon rendesen. A tudományok nem úgy működnek, hogy kitalálok valamit, te meg ha nem arra válaszolsz amire GONDOLTAM akkor 1-es.... :-)
Előző:
Amit írsz azzal nem a minimális idő alatt ér át.
Semmit nem értettél meg a kérdésből, csak duzzogsz azon, hogy iskolába kell járni!
Az első arra válaszolt, hogy a legrövidebb ÚTON hogyan érünk át. A legröviebb időhöz MERŐLEGESEN kell haladni.
Bár nem tudjuk, mi volt az eredeti kérdés...
NEM!!
Az első a legrövidebb út (MERŐLEGES) esetére válaszolt.
Ez épp amiatt tart tovább, mert a part felé nem teljes sebességgel halad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!