Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Fel lehet-e villantani egy...

Fel lehet-e villantani egy ködfénylámpát egy 300 mH induktivitású tekerccsel, ha az abban folyó 12 A-es áramot 80 mH alatt kikapcsoljuk? (Egy ködfénylámpa 70-90 V nagyságú feszültség hatására villan fel. )

Figyelt kérdés

Le tudnátok nekem írni, hogy kell megoldani ezt a feladatot?

Sajnos én még az adatok kiírásánál elakadtam.

2017. dec. 10. 12:07
 1/9 anonim ***** válasza:

"áramot 80 mH alatt kikapcsoljuk"

Biztos nem írtad el? Annak a 80mH-nek nem sok értelme van, márcsak mert a tekercs induktivitása állandó.

2017. dec. 10. 13:46
 2/9 A kérdező kommentje:
Bocsi 80 ms alatt kikapcsoljuk...
2017. dec. 10. 14:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Úgy érted, hogy nem tudod, merre keressed az indukált feszültség képletét?
2017. dec. 10. 23:08
 4/9 A kérdező kommentje:
Ugy értem nrm tudom, hogy kell megoldani a feladatot
2017. dec. 11. 23:49
 5/9 anonim ***** válasza:
Számomra elég érthetetlen a feladat. Gondolom tanultátok hogy hogyan is néz ki egy tekercs áram-idő diagramja: [link] Ha úgy vesszük, hogy fix 12 Amper folyik a tekercsben, akkor ez csak akkor lehetséges, ha már eljutott a teljes "feltöltődésbe", oda a görbe jobb végére. Ha ez így van, akkor viszont semmi értelme nincs a 80ms-os kikapcsolásnak. Ha meg úgy értelmezzük a feladatot, hogy ráadjuk a feszültséget a tekercsre és utána 80ms múlva ezt megszakítjuk akkor meg nem biztos hogy pont 12 Amperes áram fog rajta folyni a kikapcsolás pillanatában. Vagy máshogy van értelmezve az, hogy 80 ms alatt kikapcsoljuk? Például úgy, hogy a 12 Amperről nem 0 idő alatt esik le az áram 0-ra, hanem 80ms alatt? Ha igen, akkor tudni kell, hogy pontosan hogyan is csökken le. Lineárisan? Vagy exponenciálisan? Vagy hirtelen leugrik pl. 0,5 Amperre és onnan meg lineárisan le 0-ra?
2017. dec. 12. 13:05
 6/9 anonim ***** válasza:

"Például úgy, hogy a 12 Amperről nem 0 idő alatt esik le az áram 0-ra, hanem 80ms alatt?" Szerintem csak úgy.

"Ha igen, akkor tudni kell, hogy pontosan hogyan is csökken le." Bocs, nem kell tudni. Ha lineárisnál felvillantja, akkor más lefolyásnál is felvillantja.

2017. dec. 12. 14:52
 7/9 anonim ***** válasza:

Lineárissal kiszámolva nem villan fel (legalábbis a megoldókulcsban így van - bár azt nem tudom, hogy ott milyen lefolyással számol), tehát szerintem mégiscsak kellene tudni. Bár el tudom képzelni, hogy emelt fizikán nem mennek bele ilyen szinten az elektronikába, így csak egy esetet tanítanak, mintha más nem is létezne.

Egyébként itt a hivatalos megoldása: [link]

Gyorsan összedobtam hozzá egy szimulációt: [link]

Első esetben (bal oldalon) az alap kikapcsolás látszik. Itt nekem 43 Voltos indukált feszültség jött ki, viszont másik esetben (jobb oldalon) már majdnem 110V! Annyi a különbség közötte, hogy a jobb oldalin először gyorsabban majd lassabban (azaz nem lineárisan) csökken az áram.

2017. dec. 12. 21:14
 8/9 anonim ***** válasza:

Én eleve feltételeztem, hogy nem bonyolult függvények deriválása lesz a cél középiskolás szinten.

Kár, hogy elárultad, mert aki arra nem képes, hogy az én általam segítségképpen említett indukált feszültség kifejezésnek utánaguglizzon, és egy perc alatt megoldja a feladatot, az nem is érdemli meg.

2017. dec. 12. 21:57
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi
2017. dec. 12. 22:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!