Az alabbi sugarzasok kozul melyek NEM karosak az emberi szervezetre?
Höh.Biztos, hogy van kakukktojás?
csak egy tipp az utolsóra, mintha a fénygyógy-ban ezt használnák, de nézz utána
Mindegyik káros. Az hogy mennyire káros, az függ a sugarak erősségétől, és a behatás időtartamától.
Természetesen van amelyik elhanyagolható mértékű változást okoz, de van amelyik maradandót.
Pl. egy gyenge infravörös sugárzástól nem lesz senkinek baja.
A rádióhullám a tudomány mai állása szerint ártalmatlan.
A mikrohullámokról már nincs ilyen egyértelmű állásfoglalás, de kis mennyiségben biztos nem veszélyes.
Alfa, béta, gamma sugárzás: ionizáló sugárzások, mind veszélyes (az alfa is!, pláne ha valaki alfa-sugárzó anyagot lélegez be).
(Az "elektromágneses sugárzásnak" nincs értelme, mert az összes általad felsorolt sugárzás az [kivéve: UH] legyen az hő, fény vagy kemény röntgen sugárzás).
Az UV-sugárzás szintén káros.
Az ultrahang, az HANG, abszolút veszélytelen (terheseken is használható).
Az infravörös sugárzást pedig "hő" sugárzásnak nevezik...
Először csoportosítom őket, csökkenő hullámhossz (vagyis növekvő frekvencia) szerint (részecskesugarak esetén pedig tömeg szerint):
ELEKTORMÁGNESES SUGÁRZÁSOK
* rádió
* mikro-
* infravörös
(* fény)
* ultraibolya
(* röntgen)
(* gamma)
(* kozmikus)
HANGOK
* infrahangok
(* hangok)
*ultrahangok
RÉSZECSKESUGÁRZÁSOK
* elktronsugárzás (béta-sugárzás)
(* neutronsugárzás)
* alfa-sugárzás (hélium-atommagok)
...
A fenti részecske-sugárzásoknak erős ionizáló hatásuk van, ezért károsak. A gentikai anyagot is roncsolják. Még olyan szempontból lehet különbséget tenni köztük, hogy egyes sugárzások viszonlyag gyorsan elnyelődnek, ezért csak kis szövetmenyiséget roncsolnak szét. A neutronok, semlegességük miatt, nem akadályoztatják magukat az atomok elektronfelhőinek és atommagjainak elektromos hatása által, ezért elég nagy mélységig behatolhatnak a szervezetbe.
Az eletromágneses sugárzások közül általában a hosszabb hullámhosszúak hatása enyhébb. A rádiósugárzás áthatol a szöveteken. A mikrosugárzásnál sok találgatás van, egyelőre csak egyszerűen a hőhatásra van egyértelmű bizonyíték, de ionizáló hatása nincs, az állítólagos rákkeltő hatás pedig erősen vitatott. Az infravörös sugárzánál is a hőhatás a meghatározó (erősségétől függően), igazából ettől eltekintve, úgy tudom, nincs jelentős hatása (nem ionizál, nem károsítja közvetlenül a gentikai anyagot), talán még a retinát roncsolhatja nagy mennyiség esetén. Nagyjából az ultraibolya sugárzás és az annál rövidebb hullámhosszú sugárzás az, ami már a genetikai anyagot is roncsolja.
HANGOK
Itt is a rövidebb hullámhosszú az, ami erős hatást válthat ki (a röviden hullámhosszú ultrahagokra gondolok). Az infrahangnál valhol azt olvastam. az jelenthet problámát, ha az érrendszerrel rezonál, de ezt máshol nem olvastam, szóval nem tudom, mennyire igaz. A magasabb tartományú hallható hangok a csigát károsítják hosszú távon.
Összességében: a rövidebb hullámhosszú sugárzások (ultraibolyától, illetve ultrahangtól rövidebb), és plusz még talán egyes, vitatott esetek (mikrosugárzás, és talán egyes ultrahagok?). Récscskesugárzások mindenképp, ionizáló, genetikai anyagot módosító hatásuk matt. Persze itt csak ionokra, eltronokra és neutronokra gondolok. A különleges récsecskékre rendre külön dolgok vonatkoznak (a gravitonok és a neutronok észrevételenül haladnak át a testen, a fotonok pedig tulajdonképpen az eletromágneses sugárzás részecskéi)
,,A a gravitonok és a neutrINÓk észrevételenül haladnak át a testen''
véletlenül neutronokat írtam eredetileg, az hibás volt, a neutronsugárzás igenis kapocslatba slép a testtel és veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!