Hogyan lehet gyökteleníteni az egyenletet?
Jelenleg az egyenlet így néz ki. Két tag van az egyik oldalon, amik az ismeretlen tartalmazzák:
Érték = Gyökalatt(1.tag + 2.tag)
Úgy gondoltam, hogy simán négyzetre emelem a jobboldalon az egészet, ekkor a gyökjel eltűnik. Persze egyidejűleg a baloldali érték is négyzetére emelkedik. Ekkor már másodfokúval simán megoldható lesz az egyenlet.
Csak azt nem tudom, szabályos-e ez matematikailag. (Egy fizikai képlet megoldásához kell amúgy)
A feladat:
7351,32 = négyzetgyökalatt(1/x*250*10 a mínusz kilencediken - 973,44/2*x a négyzeten)
Mennyi az x értéke?
Bocs, de most ez trollkodás akar lenni? Kicsit kezd gyanússá válni, hogy csak játszod itt a hülyét... Amit leírtál az megint csak ezerféleképpen értelmezhető.
Pl.: 1/x*250*10 ez ezt jelenti, hogy: 1/x*(250*10) vagy (1/x*250)*10 vagy 1/(x*250*10) vagy (1/(x*250))*10...?
Én itt kiszálltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!