Hogyan határoznád meg a döfés/metszéspontot? Nem egyszerű eset.
Feladat:
Határozza meg az e : x=3-3t y=-1+t z=-2-2t
egyenes és az YZ sík metszéspontját!
Alapvetően az egyenes egy pontját kéne behelyettesíteni a sík egyenletébe.
De itt csak annyi van megadva "yz sík".
A sík normálvektora (1,0,0), addig megvan.
Az egyenes irányvektora (-3, 1, -2) ezt is tudjuk.
A sík egyenletét próbáltam meg felírni a "szívemcsücske" normálvektorral, hogy bele tudjak helyettesíteni.
Mert így a nevébe hülyeség, erre rájöttem.
Az y egyenesen hol van?
Talán 0-nál... vagy nem tudom...
De, persze ráírom a vízszintesre, hogy y.
Meg jelölöm az x-et és a z-ét is.
Ugye a sík normálvektora merőleges magára a síkra. És tudjuk h az x tengely merőleges rá, ezért bármekkora vektor lehet rajta. Tehát x koordinátának megadhatsz bármekkora számot, viszont a másik kettőnek 0-nak kell lennie.
Bocs, természetesen nem a vizszintes az y.
De már eléggé belebonyolódtam.
Na hát akkor mégis tudod, hol van az YZ sík. (merőleges az x tengelyre és átmdgy az origón, ugye?)
Tudsz mondani egy olyan polinomot x, y és z változókkal, ami pont ott 0, ahol az YZ sík van?
Lényegében így az Y tengelyen is rajta van a YZ sík, ha jól értem illetve a Z-n is.
Egészen pontosan csak ezen a kettőn van rajta.
X=0 Y=0 Z=0
vagy átlalánosan
X=0 Y és Z eleme R
Szóval olyan polinom kell, aminek a X gyöke = 0 ?
Vagy milyen polinomot írjak fel?
Már több,mint 2,5 órája nem jövök rá, mi a sík egyenlete, amibe be kéne helyettesítenem az egyenest.
Addig meg van ugye hogy az Y és Z tengelyen bármilyen R számot felvehet, az X tengelyen pedig 0-át
De mivel kell egyenlőnek lennie?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!