Valaki segítene nyelvtan házi feladatban?
Ragozás kéne csak h*lye vagyok hozzá..xDD
szavak:
szólnának
lobogjon
tanulták
vártuk volna
pihensz
olvastátok volna
beszéltünk
tanuljatok
írt
rohannék
állni fogunk
Én sem igazán értem a feladatot.Ha a szavakat elemeire kell bontani(erre tippelek),íme:
szólnának: szól-igető,ná- a feltételes mód jele, nak-igei személyrag,többes szám 3. személy, általános ragozás
lobogjon: lobog-igető, j-a felszólító mód jele ,on-személyrag ,egyes szám 3. személy,általános ragozás
tanulták: tanul-igető , t- a múlt idő jele , ák- személyrag, többes szám 3. személy ,határozott ragozás
vártuk volna: vár-igető , t-a múlt idő jele , uk-személyrag,többes szám 1. személy,határozott ragozás
volna- igei segédszó
pihensz: pihen -igető sz- személyrag, egyes szám 2. személy,általános ragozás és köztük talán ott a kijelentő mód jele,ami ún. zéró morféma
olvastátok volna: olvas-igető t- a múlt idő jele , átok -személyrag, többes szám 2. személy, határozott ragozás volna-igei segédszó
beszéltünk: beszél-igető , t- a múlt idő jele ünk- többes szám 1. személyű személyrag, általános ragozás
tanuljatok: tanul-igető , j- a felszólító mód jele atok- személyrag, többes szám 2. személy, általános ragozás
írt: ír-igető t- a múlt idő jele
(és a kijelentő mód jele, zéró morféma)
rohannék: rohan-igető né-a feltételes mód jele ,k-személyrag, egyes szám 1. személy, általános ragozás
állni fogunk: áll- igető , ni-a főnévi igenév képzője fog- igető , unk -személyrag,többes szám 1. személy, általános ragozás a fogunk segédige
Remélem,ez a feladat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!