Fizika házi feladatra válasz?
három kérdést kaptam házi feladatnak,amikre választ kell adni és külön lapon beadni:
1.A lovaskocsi nehezebb,mint a ló ami húzza, akkor miért tudja mégis elhúzni a ló?
2. -a tanár egyenes vonalban meglöki a szivacsot a levegőben- Miért van az, hogy nem mozdulnak el ugyan annyira mindketten?
3.egy űrhajós gödröt ás (egyszerű, kézi szerszámokkal) egy bolygón, ahol a nehézségi gyorsulás 0.hogyan tud gödröt ásni?
Köszönöm előre is,kérlek ne 1-1szóban válaszoljatok,hanem egy kicsit bővebben, hiszen be kell adnom a választ a kérdésekre külön lapon. köszönöm!
1.) A kör alakú kerék miatt tudja elhúzni.
2.) Mert a tanár van vagy 70kg, míg a szivacs legfeljebb pár 100 gramm.
3.) ??? Ezt a kérdést nem értem. Mi köze egy ásáshoz a nehézségi gyorsulásnak?
"1.A lovaskocsi nehezebb,mint a ló ami húzza, akkor miért tudja mégis elhúzni a ló? "
Ha a ló húzza, akkor egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, tehát a rá ható erők eredéje 0. (Newton 1. törvénye szerint)
A kocsira két erő hat a ló, aki húzza és a kerekeire a súrlódás, ami lassítja.
A súrlódási erő Fs = m*nű
Mivel a kocsinak kereke van, ezért nű értéke kicsi, ezért már viszonylag kis húzóerővel is lehet húzni a szekeret.
2. A tanár hat F erővel a szivacsra, a szivacs ugyanekkora erővel hat a tanárra.
A tanárra ugyanakkor hat a tapadási súrlódási erő is.
Ha F<Ft, akkor a tanár nem fog elmozdulni.
3. Ennél nem tudom igazából, hogy mire gondolnak.
Ha az űrhajós elhajít egy lapát kőzetet, akkor ő is elindul az ellenkező irányba. Itt is az kell, hogy abba az irány amerre menne valahogy megtámassza a lábát vagy legyen valamilyen tapadási súrlódás, és ne fejtsen ki túl nagy erőt, akkor végig helyben tud maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!