Bizonyítsuk be, hogy ha egy fába behúzunk egy élt, akkor pontosan egy kör keletkezik (nem több, nem kevesebb)?
Matematikai bizonyítás kellene. Mármint ez bevezetés a metekba tárgy feladat.
Köszi :) :)
Csak néztem milyen feladatok lesznek majd a félévben. Ezt nem értettem, ezért írtam ki.
Légyszi aki tudja a megoldást írja le, jó volna, ha magyarázattal.
köszi :)
Előzőnek:
Ez csak akkor működik, ha az ÖSSZES lehetséges fagráfot meg tudnánk rajzolni. De hát végtelen sok ilyen van...
Na akkor lássunk egy bizonyítás-félét:
Először is a fagráf definíciója:
Összefüggő, kört nem tartalmazó gráf.
Ebből következik, hogy bármely két pontját összeköti egy út.
(Útnak nevezzük a gráf éleinek egymáshoz csatlakozó sorozatát, amely egyetlen ponton sem megy át egynél többször.)
Ráadásul bármely két pontját pontosan egyetlen út köti össze, mert ellenkező esetben lenne kör is a gráfban.
(Ez a kulcsgondolat a bizonyításhoz.)
Na most rajzoljunk be egy újabb élt. Ennek két végpontja legyen P és Q. Ezeket összeköti egyetlen út, ami nem az új él. Az új éllel viszont keletkezett egyetlen kör, mivel P-ből Q-ba egyféleképpen eljuthatunk az eddig is létező úton, majd Q-ból P-be az új élen. Vagy fordítva akár, de ez ugyanaz a kör.
Na kb. ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!