Segitséég, nemértem.! = ( irodalom tétel csak röviden leírná vki h csináljam meg?
1.a,emelje ki Kosztolányi regény TÁRSADALOM PRÓZÁJÁT, HUMÁNUMÁT az é anna regénye alapján.
b,fogalmazza meg a szeretplő jellemzésével felnőtté válás TRAGIKUMÁT a fürdéscímű novella elemzése alapján.
2.a,mutassa be móricz TÁRSADALOM KRITIKÁJÁT egy regény elemzése alapján.
b,bizonyitsa móricz paraszt ábrázolásának EGYÉNI VONÁSAIT, REALIZMUSÁT egy szabadon választott regény alapján.
1.a) alapvetően azt mutatja be Kosztolányi, hogy a magasabb rangúak lenézik az alacsonyabbakat vagy az őt szolgálókat. Emelett képmutatóak, mások előtt jól bánnak Annával, de amúgy mindig megalázzák. A saját problémájukat élik ki Annán( házassági probléma) Annát sokszor megalázátk( csomagját kinyitották, kibeszélté úgy hoyg halotta stb.) Rokona is csak kihasználta, magának akart azzal jót, hogy Annát Vizyékhez vitte. Csak az orvos emberséges az egész történetben, ő mondta ki azt is: Anna jogosan ölte meg Vizyéket, mert azok embertelenül bántak vele.
1b)-fogalmam sincs :)
2. Árvácska- a kor emberének kegyetlenségét, embertelenségét bírálja az író. árvácsakát az összes nevelőcsaládjában ütötték és kínozták, de általábana saját keserű sorsukat és dühüket vezették le a kislányon, akinek a sorsa a társadalom felelőssége.( azért,mert így lehet bánni egy gyerekkel, nem néznek ennek utána, csaka pénz és a haszon fontos mindenkinek.)
Móricz ábárzolása abban egyedi, hogy teljesen reális, nem aggat rá nemvalós tulajdonságokat senkire, hűen mutatja be a paraszti életet is. Árvácskát is lehet ide alapul venni-pontosan mutatja be a parasztember brutalitását, nyersségét, képmutatását( folytonos templomba járás) és a vidéki élet minden mozzanatát. Fontos az Móricznál, hogy a vidéki beszédet is jól bemutatja( tájszólás) A vidéki felfogást is realisztikusan ábrázolja. De tudom ajánlani a könyv elolvasását, nem hosszú, de elég érdekes tényleg
Remélem tudtam segíteni. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!