Matekosok! Segítene nekem valami pár feladatban?
1.) Egy iskola tanulóinak 8%-a jelest, 24%-a jót, 23%-a elégségest és 5%-a egégtelent kapott matematikából a félévi osztályzás során. Hányan jártak ebbe az iskolába, ha 240-en közepes matematikajegyet kaptak?
2.) Egy csavar fejének keresztmetszete olyan szabályos hatszög, melyben a szemközti oldalak távolsága 18 mm. Mekkora a csavarfej keresztmetszetének területe?
3.) Miért nem egyenlő egy négyzet két átlóvektora?
Előre köszönöm szépen, aki segít nekem! =)
1.) 8%-a jelest, 24%-a jót, 23%-a elégségest és 5%-a egégtelent kapott, akkor maradt még 40 %, nyilván ők kaptak hármast. Tehát 240 az 40%. Felírod az arányt:
240 -> 40%
x -> 100%
Az jön ki hogy x=600 -an járnak az iskolába.
Pofon egyszerű
1. Segítek (nem oldom meg helyetted)
Melyik az a szám, aminek a 40%-a 240?
2. Ez hülyeség, csak 17-es, meg 19-es hatlapfejű csavar van.
3. Mi a bánat az az átlagvektor? De biztos azért, mert másfelé megy.
Szerintem a 2. feladat el van szövegezve, nem az oldalak, hanem a szemben lévő csúcsok távolsága 18, mert akkor pofonegyszerű.
Ha tényleg az oldalak, akkor szögfüggvény nélkül nem lehet megoldani. Azt meg nem vágom.
Kijött szögfüggvény nélkül, 271,62.
Vagy nem.
2. feladat
Legyen
a - a hatszög egy oldala
S - a laptáv, ami a példában 18 mm
Egy szabályos hatszög területe kiszámítható, mint:
- 6 db 'a' oldalú egyenlő oldalú háromszög területének összege
- egy olyan paralellogramma területe, melynek hosszabbik oldala 3*a, a magassága S/2
- egy olyan téglalap területe, melynek hosszabbik oldala 3*a, a rövidebbik S/2
- egy olyan téglalap területe, melynek egyik oldala S, a másik 3a/2
- 2 olyan trapéz területének összege, melyeknek hosszabbik alapja 2*a, a rövidebbik, 'a', a magassága S/2
Akármelyiket is nézzük, a hatszög területe
T = S²*√3/2
A megadott értékkel számolva
T = 162*√3
T ≈ 280,59.. mm²
=============
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!