Hogy kell megoldani egyenletet? Számból kilehet vonni x-et? Miért szorzás és miért -/+?
Pl van ez:
-3(-1-x)-2(2x-3x)=(4-x)5
Ilyenkor a -3 után szorozni kell? Meg a -2 után is egyesével ugye? És amikor felbontom a zárójelet a második felébe az jön ki, hogy "20-5x. Akkor ezt kilehet vonni? Mármint a számból az x-et? Vagy ezzel mit kell csinálni?
És ennél? :
-4x+5x-6x+8x+9-(2-4x)=-1
Itt a zárójel előtt minusszal szorzok vagy ez mi? Zárójel előtt mindig szorzás van, ha nincs műveleti jel?
Mindig szorzás van, ha nincs műveleti jel, ez az "alapértelmezett" művelet.
A mindennapi életben is, az 5 rekesz alma és 3 rekesz banán, az 5+3 rekesz. A szorzást nem írjuk ki (5*rekesz alma)
Köszi a válaszokat, 9.-es vagyok egy vendéglátós iskolában.
Sose értem nagyon a matekot. Az elméleti részt megtanultam, azt úgy mondta, hogy: 3 lépés van: 1 eltünteted jobbról az x-et, 2 eltünteted balról a számot, 3 az x kitevőjével osztasz.
Viszont most ilyen hosszabb műveleti sort vettünk vagyis nekem hosszú:$ és ebbe már belekeveredtem:/
Kicsit a magyart is frissítsd: nincs olyan szó, hogy "kilehet".
Mindent lehet csinálni amúgy, csak nincs mindennek értelme.
Az egyenleteknél az a lényeg, hogy az egyik oldalon maradjon a végén CSAK az x, és minden más menjen át a másik oldalra. Úgy kell kivonnod, osztani, stb., hogy a végén ez legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!