Derékszögű háromszög beleírható körének a sugarának kiszámolása?
Figyelt kérdés
Addig eljutottam, hogy az átfogó azaz a c=5cm. Az egyik befogó pedig a=3cm. Pitagorasszal kiszámoltam, hogy a b=4cm. Ezekből az adatokból megkéne határoznom a beléírható kör sugarát r=?2017. máj. 16. 16:00
1/6 anonim válasza:
A háromszög területének kiszámítására ismersz olyan képletet amelyben a beírható kör szerepel? (T=s*r)
2/6 A kérdező kommentje:
Nem igazán :/. Igazából csak kiadta a matektanár, hogy jöjjünk rá a képletre. Azt hiszi ennyire pengék vagyunk.
2017. máj. 17. 06:33
3/6 A kérdező kommentje:
Bár már mindegy, mert rájöttem hogy van olyan hogy: K=r\2 amit, ha behelyettesítek 12=r/2 és van egy megoldható egyenletem.
2017. máj. 17. 06:41
4/6 A kérdező kommentje:
Jajjj bocsánat, elírtam Tabc=K*r/2
2017. máj. 17. 06:48
5/6 anonim válasza:
Van egy másik ötlet is:
A külső pontból a körhöz húzott érintőszakaszok ugye egyenlőek.
Mármost, ha berajzolod a kört, akkor a derékszögű csúcs, a kör középpontja és a befogókon levő érintési pontok egy négyzet csúcsai (bizonyítandó, de könnyű).
Emiatt az érintőszakaszok hossza r.
A befogókon a "maradék" hosszak: a-r és b*r.
Ezek viszont megegyeznek az átfogóra eső érintőszakaszokkal.
Így tehát: c=a-r+b-r
Kifejezve:
r=(a+b-c)/2
6/6 anonim válasza:
Folytatva az előző válaszoló megoldását
Mindkét oldalt 2-vel szorozva
2r = a + b - c
Mivel
K = 2s = a + b + c
ebből
a + b = 2s - c
Behelyettesítve a sugár képletébe
2r = 2s - c - c
2r = 2s - 2c
2r = 2(s - c)
Egyszerűsítés után
r = s - c
======
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!