Oldat higitasa?
Szükséged lesz 100 ml ecetsav oldatra, aminek a pH-ja 3. Felhasználhatsz 2M ecetsav oldatot, vizet, 100 ml-es mérőüveget és különböző mérőpipettákat. Mekkora térfogatú 2M ecetsav oldatot mérsz 100 ml-es mérőüvegbe a higítás során?
Ecetsav pKa = 4,76. (t = 25 °C)
pH=3 ---> [H+]=10^-3 (mol/liter)
pKa=4,75 ---> Ka=1,738*10^-5 (mol/liter)
Ka=[H+][Ac-]/[HAc]
Ez esetben tudjuk, hogy [H+]= 10^-3 mol/liter, és ha a víz autoprotolízisét elhanyagoljuk, akkor [Ac-]=[H+].
A disszociálatlan c(ecetsav)=[HAc]+[Ac-]---> [HAc]=c(ecetsav)-[Ac-]=c(ecetsav)-[H+]
Ka=[H+]^2/(c(ecetsav)-[H+]).
Itt tehetünk még egy elhanyagolást, ha feltételezzük, hogy [H+]<<c(ecetsav), akkor
Ka=[H+]^2/c(ecetsav)
Behelyettesítve és átrendezve azt kapjuk, hogy c(ecetsav)= 0,0575 mol/liter.
Ha az utolsó elhanyagolást nem teszem meg, akkor c(ecetsav)=0,0585 mol/liter, tehát jó közelítéssel azonos.
Ebből kijön, hogy 2/0,0585=34,2-szeresére kell hígítani, tehát 100 ml-hez 100/34,2=2,92 ml 2M ecetsav kell.
Köszi.
Ac = (CH3COO−)
HAc= ?
Ebben meg tudnal segiteni? Nem a vegeredmeny kell, hanem hogy lepesenkent, hogy jutok el odaig, ahogy az elsoben is segitettel, talan utana a tobbi mar menni fog, az a baj, hogy abban van problemam, hogy atlassam a konkret feladatot es ne bepanikoljak.
Egy gyógyszer tartalmaz karboxilcsoportot, aminek 80% deprotonizált (bázis formában), a pHja 5. Mi a kérdéses gyógyszer karboxilcsoportjának pKa? (t = 25 °C)
Hát, szerintem ezt a gyógyszert tekintsük egy HA savnak, ami így disszociál:
HA <---> H+ + A-
A dolog úgy áll, hogy a gyógyszermolekulák 80%-a A- formában van jelen, a 20%-a HA formában.
A fenti reakcióegyenletből látható, hogy a disszociált forma koncentrációja egyenlő lesz az oxóniumionok koncentrációjával, ami viszont a megadott pH-ból egyszerűen adódik. [H+]=10^-5 mol/liter.
Tehát a disszociált forma is ennyi, [A-]=10^-5 mol/liter.
Ez a 80%, a disszociált forma tehát [HA]=0,2/0,8*10^-5 mol/liter=2,5*10^-6 mol/ liter lesz.
A savállandó definíció szerint:
Ka=[H+][A-]/[HA]
Minden megvan a fentiek szerint:
[H+]=10^-5 mol/liter
[A-]=10^-5 mol/liter
[HA]=2,5*10^6 mol/liter
Csak be kell helyettesíteni:
Ka=(10^-5 mol/liter)*(10^-5 mol/liter)/(2,5*10^6 mol/liter)=0,00004 mol/liter
Ebből a pKa=-lg(Ka)=4,40
Koszi, mikor irod, akkor azt hiszem, hogy felfogom, de most elkezdtem egy masik feladatot es idaig jutottam:
Kénsav koncentrációja vizes oldatban 5,0 x 10^-3 M. Mennyi az oldat pH-ja? Ka (H2SO4)= 1,0 x 10^3 M és Ka (HSO4^-) = 1,0 x 10^-2 M. (t = 25 °C)
Felirtam eloszor a reakcioegyenletet:
H2SO4 + H2O--> HSO4- + H3O+
Aztan atvaltottam (ezt lehet nem is kellett volna?)
Ka(H2So4)= 0.01 M
Ka(H2So4)=1000M
c(H2So4)= 0.005M
Es innentol homaly :S Hogy haladok tovabb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!