Hogyan oldjam meg ezt a kémia példát?
Kaptam egy kémia feladatot, képlet vagy hasonló példa nincs az órán leadott anyagban. Ha valaki tudna segíteni, nagyon hálás lennék!
p*V = n*R*T (tudjuk, hogy n=m/M)
p*V = m/M*R*T (tudjuk, hogy ró=m/V)
p*M = m/V*R*T
p*M = ró*R*T
ahol:
p - nyomás
M - moltömeg
ró - sűrűség
R - feladatban adott
T - hőmérséklet
Csak a ró sűrűség ismeretlen, ki tudod számolni (mértékegységekre figyelj!)!
Köszönöm szépen! Még, ha nem lenne gond, lenne egy kérdésem.
Én ezt így oldanám meg, de lehet nem jó, nem vagyok kémia zseni, és cserébe még utálom is. Itt az előbbi képletet használnám:
p*V = n*R*T
p - nyomás (adott)
V - térfogat (keressük)
R - egyetemes gázállandó, előző feladatban le van írva
T - hőmérséklet
n-et pedig úgy számolnám ki, hogy megnézném 1 mol nátrium-azid hány gramm tömegű (NaN3 a képlet, tehát 1 mol az 22.99+3*14.007 gramm), majd ha a feladatban közölt tömeget (71.36 gramm) elosztanám az előbb kiszámolttal, megkapnám az n-et, így a fenti képletben csak V térfogat lenne az ismeretlen.
Nem biztos, hogy így kell, zongorázd végig, és ha nem lesz jó a megoldás, akkor várjuk meg az okosabbakat.
Elfogadja a rendszer mind a két formában.
Közben találtam egy ugyanilyen példát, ott csak végeredmény van megadva, de ott se kapom meg...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!