Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Az akvárium. Melyik a helyes...

Az akvárium. Melyik a helyes válasz és miért?

Figyelt kérdés

van egy téglatest alakú akvárium,ennek az alapéleinek hossza 60 cm,40 cm,oldalélének hossza 50 cm. Az akvárium térfogatának 95 százalékáig van megtöltve vízzel.

Majd 8 kg kavicsot teszünk az akváriumba.

Mi történik,ha 1 köbcenti kavics tömege 2,5 kg?

A: túlcsordul az akvárium,kiömlik belőle 14 l víz.

B:Színültig megtelik az akvárium.

C:Nem fog megtelni az akvárium,még 7 kgkavics férne bele.

D:Nem fog megtelni az akvárium,még pontosan 6 l víz férne bele.

Én szerintem B,de nem tudom igazából.

Hogy kell megoldani,jó lenne tudni!

Köszönöm annak aki segít!

2017. febr. 19. 13:12
 1/5 anonim ***** válasza:

Egyrészt nem 1 cm3, hanem dm3 kavics tömege 2,5 kg.

1) Kiszámolod, hogy mekkora az akvárium (összeszorzod az oldalakat dm-ben, és megkapod, hány liter, mert ugye 1 dm3 víz egy liter)

2) Mivel 95%-ig van feltöltve vízzel, az akvárium teljes űrtartalmának az 5%-a "üres".

3) Kiszámolod, hány liternyi teret tölt ki 2,5 kg kavics (a kavics össztömegét elosztod a kavics 1 literjének tömegével) - már látni fogod, hogy többek között a B biztos, hogy nem jó

Ha csak az kell, hogy mennyi víz férne még bele az akváriumba, akkor az akvárium össz 5%-nyi szabad teréből kivonod azt a mennyiséget, amit a 8 kg kavics elfoglal.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy mennyi kavicsot tudnál még beletölteni, akkor az előbb kapott értéket még megszorzod a kavics 1 literjének tömegével.

2017. febr. 19. 14:03
 2/5 anonim ***** válasza:
* Bocs, a 3-snál azt számolod ki, mennyi teret tölt ki 8 kg kavics:S
2017. febr. 19. 14:04
 3/5 anonim ***** válasza:
Kiszámoltam, nekem egy ötödik válasz jött ki.
2017. febr. 19. 16:10
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem, a jó válasz benne van a 4 között:)
2017. febr. 19. 22:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Persze, elnéztem, összekevertem a tömeget a térfogattal. Még szerencse, hogy nem az én házim, mert bukta lenne.
2017. febr. 19. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!