Ha egyszerre ugrik le egy macska és egy ember 350méter
magasból, hány mp. Alatt érnek földet? Külön- külön.
11/20 A kérdező kommentje:
Pízai ferdetoronybol annó Leonárdó dobált le kisebb nagyobb dolgokat és ha kisebb súlyt ha nagyobbat dobott le, akkor is egyforma idö alatt estek le állítólag, innen jött az ihlet a kérdésemhez. Persze nem tollpipéket dobált egyszerre egy kő golyóval, hanem kb egyforma légellenállásu dolgokat csak a súlyuk volt más.
2017. jan. 31. 17:35
13/20 A kérdező kommentje:
Igen. Hullákat is boncolt, tudós is volt állítólag. Apám mondta ezt. És szerinte egyszerre csapódik be kb súlytól függetlenül két azonos légellenálású pl réz golyó, mert a gyorsulásuk egyforma, viszont a nagyobb sulyura szerintem jobban hat a gravitációs erő. Kifejtenéd erről a véleményed? Köszi. Meg vagyok zavarodva
Ket kulonbozo sulyu ugyanakkora atmeroju golyo csak akkor er le ugyanannyi ido alatt ha legures terben mozognak. Ha bejon a legellenallas, akkor azt a nagyobb sulyu targy jobban le tudja kuzdeni, ezert az jobban gyorsul, hamarabb er le.
2017. jan. 31. 19:25
15/20 A kérdező kommentje:
Erő egyenlő tömeg x gyorsulás(Newton) ezzel magyarázza nekem apám, hogy miért ér egyszerre földet a két egyforma átmérőjü golyó súlytól függetlenül. De nekem ez nem logikus, én is arra gondolnák, hogy a nehezebb elöbb ér le
De légüres térben egyszerre érnek le.
2017. jan. 31. 21:25
Ha a Holdon elejtesz egy pingponglabdat es egy ugyanakkora atmeroju vasgolyot akkor valoban mindketto egyszerre fog leerni, mert nincs kozegellenallas.
A foldi legkorben viszont van, ott a nehezebb fog hamarabb leerni.
2017. jan. 31. 21:46
18/20 A kérdező kommentje:
De ő a légkörön belül érti ezt, és nem jutok vele düllőre, valaki okosan kifejtené, hogy magyarázzam el neki ezt? Én nem vagyok túl penge ebben, hogy meg győző tudjak lenni. Azt mondj, hogy ezt nehéz megérteni, de aki nem hiszi próbálja ki.
A legkorben nem hanyagolhatod el a legellenallast. Tegyuk fel hogy felmegyunk 1 km magasra, es ott ledobunk egy 1 kilos vasgolyot.
Az gyorsulni kezd, de a novekvo sebesseg miatt egyre nagyobb lesz a legellenallas, ami egyre jobban akadalyozza a gyorsulast, majd a test eleri a maximalis sebesseget, nem gyorsul tovabb. Ekkor kerul egyensulyba a legellenallas es a suly.
Ha kisebb a sulyod, de ugyanakkora a legellenallasod, akkor a maximalis sebesseg is kisebb lesz ertelemszeruen.
Ezert a konnyebb test lassabban esik a legkorben, kesobb er le.
2017. febr. 1. 08:28
20/20 A kérdező kommentje:
Köszi szépen! Ezt szépen és érthetően leírtad!
Kapcsolódó kérdések: