Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért jön fel a krumpli...

Miért jön fel a krumpli gombóc a víz tetejére?

Figyelt kérdés
Nem főzök hanem fizikára kell
2017. jan. 5. 16:30
 1/6 A kérdező kommentje:
Javítom a kérdést: Miért jön fel a krumpli gombóc a víz tetejére?
2017. jan. 5. 16:31
 2/6 anonim válasza:
Mert a már megfőtt gombóc könnyebb, mint nyers állapotában.
2017. jan. 5. 16:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:
Azt a kérdést is én raktam fel XD
2017. jan. 5. 18:56
 4/6 Minekvan ***** válasza:

Lehet az gombóc,nokedli vagy metélt tészta, főzés közben a tészta átveszi a víz hőjét, és mivel a melegebb, azaz forrásban lévő víz felfele áramlik, magával kiemeli a felszínre az azonos hőmérsékletű gombócot is.A felszínen a víz kissé lehűl és vissza süllyed hogy újból felhevüljön.

A gombócok azonban tömegüknél fogva lassabban adják le a hőt, így tovább lebegnek a felszínen, közben a felfele áramló-cirkuláló forrásban lévő víz még tovább hevíti a gombócokat, így azok ott maradnak.Amikor pedig csökken a hőmérséklet (visszaveszünk a lángból), akkor a gombócok lesüllyednek az edényben.A víz felhajtóereje jobban mondva kinetikus energiája nem képes azokat megemelni.

2017. jan. 5. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Érdekes megfontolás a #5 válaszolóé. Szerintem ez még azonban nem teljes válasz a felvetett problémára. Ha a fémedényt alúlról melegítjük ugyanis, akkor a hő az edény fala mentén fog legintenzívebben átadódni a víznek, hiszen a fém hővezetése lényegesen nagyobb a vízéhez képest.

Vagyi a folyadék az edény falához közeli részeken felfelé áramlik, utána a vizfelszin közepe felé, onnan pedig le az edény aljára, majd pedig a körfolyamat ismétlődik.


Vagyis a vízfelszin közepén lefelé áramló víznek ponthogy lefelé kéne vinnie a nokedliszemeket. Ez viszont ellentmondás.


A következő megállapítást nem igazán értem:


"A gombócok azonban tömegüknél fogva lassabban adják le a hőt, így tovább lebegnek a felszínen"


Az ok, hogy lassabban adják le a hőt, de ettől miért maradna a felszínen?

2017. jan. 7. 08:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Minekvan ***** válasza:
Igaz hogy az edény fém fala jobb hővezető, de a hőeloszlás nagyban függ az edény átmérőjétől és magasságától, valamint attól is hogy mekkora felülete érintkezik a fűtőtesttel, gázlánggal.Egy magas nagy átmérőjű fazéknál szerintem a forró víz hamarabb a középtájról emelkedik, míg az körbe járná az edényfal menti utat, de ez persze csak nézőpont kérdés. Ami a kedves gombócokat illeti, az említettek mellett talán közrejátszik a még a bennük keletkező vízgőz kiáramlása, aminek eredményeképp a kisebb nyomás irányába veszik útjukat, ami ugye a felszín felé vezet és ehhez társul még a forrásban lévő víz áramlása.A száraz tésztánál is ez a helyzet, csak tovább tart míg megszívja magát vízzel.Nem biztos hogy teljesen ez történik, csak a saját logikai következtetéseimre támaszkodtam, no meg arra, amikor főzöm az ilyeneket. Talán a szakavatottak majd szakszerűen leírják.
2017. jan. 7. 20:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!