Miért jön fel a krumpli gombóc a víz tetejére?
Lehet az gombóc,nokedli vagy metélt tészta, főzés közben a tészta átveszi a víz hőjét, és mivel a melegebb, azaz forrásban lévő víz felfele áramlik, magával kiemeli a felszínre az azonos hőmérsékletű gombócot is.A felszínen a víz kissé lehűl és vissza süllyed hogy újból felhevüljön.
A gombócok azonban tömegüknél fogva lassabban adják le a hőt, így tovább lebegnek a felszínen, közben a felfele áramló-cirkuláló forrásban lévő víz még tovább hevíti a gombócokat, így azok ott maradnak.Amikor pedig csökken a hőmérséklet (visszaveszünk a lángból), akkor a gombócok lesüllyednek az edényben.A víz felhajtóereje jobban mondva kinetikus energiája nem képes azokat megemelni.
Érdekes megfontolás a #5 válaszolóé. Szerintem ez még azonban nem teljes válasz a felvetett problémára. Ha a fémedényt alúlról melegítjük ugyanis, akkor a hő az edény fala mentén fog legintenzívebben átadódni a víznek, hiszen a fém hővezetése lényegesen nagyobb a vízéhez képest.
Vagyi a folyadék az edény falához közeli részeken felfelé áramlik, utána a vizfelszin közepe felé, onnan pedig le az edény aljára, majd pedig a körfolyamat ismétlődik.
Vagyis a vízfelszin közepén lefelé áramló víznek ponthogy lefelé kéne vinnie a nokedliszemeket. Ez viszont ellentmondás.
A következő megállapítást nem igazán értem:
"A gombócok azonban tömegüknél fogva lassabban adják le a hőt, így tovább lebegnek a felszínen"
Az ok, hogy lassabban adják le a hőt, de ettől miért maradna a felszínen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!