Ezt miből lehet eldönteni (fizika)?
Köszi mindenkinek a választ.
1-es: szerintem azzal csak azt lehetne eldönteni, h épp gyorsul e a vonat
2-es: nem fejtettem ki pontosan a kérdésbe, de olyan körülményekre gondoltam, amikről a 3-as válaszoló írt.
3-as: köszi, először én is erre gondoltam, de nem voltam benne biztos :)
Kelet-nyugati mozgást ki lehet mutatni: Eötvös-effektus.
Észak-délire meg Foucault-inga, bár ez csak közvetett, a változását kellene figyelni és nehezen is valósítható meg egy átlagos vonaton.
Ha meg egyéb irányú, akkor iránytű, de ez is közvetett.
De egy adott pillanatban nyilván lehetetlen megmondani, hiszen ennyi idő alatt semmilyen kísérlet nem végezhető el. Pl.: ha látsz fotót egy ejtőernyősről zuhanó pozícióban, az agyunk mondatja azt velünk, hogy márpedig zuhan, pedig lehet egy légcsatornában lebeg egy helyben.
Másik megoldás: nyilván a vonaton ott van a kalauz, neki az a dolga, hogy ellenőrizze van-e érvényes jegyem, bérletem.
Az nem számít külvilággal való kommunikációnak, ha megkérdezem tőle, mert ő bent van.
Ő majd felhívja a mozdonyvezetőt és neki elárulja. A feladat nem tiltja, hogy ő kommunikáljon a külvilággal.
Hali! Köszi az újabb válaszokat.
8: ez sem rossz gondolat, de mivel fizika feladat, valszeg erre a válaszra nem kapnék pontot a dogán :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!