üdv! Valaki el tudná nekem magyarázni hogy az integrál/deriváltal mit lehet meghatározni? és hogy mi is az? Köszönöm.
Elég sokmindent, ha beírod a google-ba szerintem elég sok találatot kapsz.
Az alaptörténet az, hogy az 1600-as években Newton viszonylag sok mozgástani problémán dolgozott, tipikusan bolygómozgásokkal kapcsolatban, de aki mélyebben utánanéz, egész pikáns dolgokat is megtudhat...
Lényegében a deriválás, integrálás, differenciálegyenletek alapja Newtonhoz kapcsolható.
Megemlítendő, hogy kortársként Leibniz is foglalkozott elég sok matematikai jellegű problémával, és gyakorlatilag egymástól függetlenül jutottak el a diffegyenletek alapvető elméletéhez.
Nagyon pongyolán és lebutítva, a deriválás arra jó, hogy valamely változónak a változási sebességét jellemezni tudjuk.
Tipikusan határésrtékszámítás van a háttérben, hiszen az infinitezmálisan kicsiny mennyiségek formális osztásával adódik a derivált.
Lényegében így egy adott problémához diffegyenlete(ke)t kapunk.
Ezek integrálással oldhatók meg.
A szemléletes geometriai jelentést a google-val megtalálod, meredekségek, érintők, terület, ezzel nem húznám az időt.
Ha komolyabban érdekel a téma, tudom ajánlani Obádovics: Felsőbb matematika, ill. Bárczy Barnabás: Differenciálszámítás, Integrálszámítás könyveit.
Integrál: síkidomok kerületét, területét, függvények átlagát, részecskék állapotának valószínűségét
Derivált: Érintő meredekségét, közelítő értéket, valószínűséget, változási mértéket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!