Másodfokú egyenlet megoldóképlettel, ellenőrzése?
Van itt egy feladat: [link]
Kijött mind a 2 eredmény: x1= 0,5
x2=-4/6 (törtszám)
Nem tudom az x2 jó-e, ha jó akkor hogy kell ellenőrizni?
(az x1 már le van ellenőrizve, 0=0, ki is jött)
Így helyettesítettem be, nem tudom hogy számoljam tovább
Azt, hogy -4/6 nem úgy kell négyzetre emelni, hogy csak a számlálót emeled négyzetre... Ha csak a definíciót követjük, (-4/6)^2 azt jelenti, hogy a (-4/6) számot megszorozzuk önmagával, tehát (-4/6)*(-4/6). Törtek szorzása esetén a számlálót a számlálóval (a felsőket), a nevezőt e nevezővel (az alsókat) összeszorozzuk, tehát ((-4)*(-4))/(6*6) lesz a szorzat eredménye. Negatív számok szorzata pozitív, tehát a számláló 16 lesz, a nevező 36, tehát (-4/6)^2=16/36. Egyébként erre van szabály; tört hatványozása esetén a számlálót és a nevezőt is hatványozzuk.
Nem mellesleg azt is észre lehetett volna venni, hogy a -4/6 átírható -2/3-dá (a számlálót és a nevezőt is osztjuk 2-vel, így a tört értéke nem változik), ekkor kisebb számokkal kell számolnunk.
Végeredményt vártam, nem kritizálást.
Egész feladat kész, ami elvileg jó is, de az egyik részének az ellenőrzéséhez kértem segítséget.
Szóval esetleg a -4/6=0 kifejezésre van válasz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!