Egy 25 m/s sebességgel haladó gépkocsit úgy fékeznek le hogy 20s múlva megáll. a) mekkora volt a gyorsulása? b) a kezdeti állapot helyzetének viszonyitása mekkora? Távolságra következik be a találkozása?
Legyen vo a kezdősebesség, amivel halad, t pedig a megtett idő. (A vo és vv esetén a második betű indexbe kerül)
a) A képlet szerint a végső sebesség egyenlő a kezdősebesség mínusz a gyorsulás és idő szorzatával. Képlet szerint : vv= vo-a*t. A végső sebesség 0, hisz a feladat azt mondja, hogy a gépkocsi teljesn megáll. Így a fenti képletből ki tudjuk fejezni a gyorsulást, azaz az 'a'-t.
a= vo/t = 1,25 m/s^2
b) Először nemigazán értettem, hogy mi a fenét kér... De gondolom a fékezés alatt megtett utat.
Erre is van egy egyszerű képlet, a négyzetes úttörvény. Legyen s a megtett út.
s= vo*t - (a*t^2)/2
Ebben az egynelőségben minden adott, egyszerűen behelyettesítessz. A végeredmény 250 m lesz.
Megjegyzés: Lassulás esetén a négyzetes úttörvényben és a vv = vo - a*t -ben FONTOS az a -. Gyorsulás esetén a mínuszból plusz lesz.
"Eltudod képzelni, hogy 1 másodperc alatt 25 métert fut a kocsi?"
Szerintem te is mentél már olyan kocsival. Ez pontosan 90 km/h, annyival még a rendőr se büntet meg országúton.
(Egyébként "el tudod", nem pedig "eltudod".)
"Ráadásul fékezéskor gyorsul, nem lassul?"
Fékezéskor lassul, de a lassuló mozgásnak is van gyorsulása, ami negatív, ahogy a másik válaszoló írta.
Jól megoldotta #2. Tehát ezek a képletek kellenek:
v = v₀ + a·t (és most a végsebesség: v=0)
s = v₀·t + 1/2·a·t²
Ezeket jól tanuld meg!
Én most összeadást írtam mindkét képletbe, nem kivonást, ahogy #2 csinálta. Mindkettő jó. Ahogy én írtam, úgy a gyorsulás negatív lesz.
Megjegyzés: Csak akkor olvasd el, ha kicsit jobban bele akarsz gondolni a gyorsuló mozgásba, nem pedig a hivatalos képletet akarod használni:
- A gyorsulást fejben ki lehet számolni: 25 méterről 0-ra változik a sebessége 20 másodperc alatt, ezért 25/20 = 1,25 m/s² a "gyorulása".
- A megtett utat is ki lehet számolni fejben, négyzetreemelés nélkül: az átlagsebessége 25/2 = 12,5 m/s. Fele ideig ennél gyorsabban megy, fele ideig ennél lassabban, összesen pedig ugyanannyi utat tesz meg, mintha végig ezzel a 12,5 m/s-mal ment volna. Vagyis a megtett út 12,5·20 = 250 méter.
Egyébkent biztos, hogy ennyi a feladat? Nem maradt le valami? Milyen találkozásról írsz a végén?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!