Mik ezekre a fizika feladatokra a pontos válasz?
1. Mágneses mezőben, elhanyagolható surlódás mellett egyenletesen mozgatunk egy vezetőt. Kell-e ehhez erőt kifejtenünk,ha
a) feszültség indukálódik,de áram nem folyik ?
b) az indukált feszültség hatására áram is folyik a vezetőben ? Válaszodat indokold!
2. Mágneses mezőben ,elhanyagolható surlódás mellett egyenletesen mozgatunk egy vezetőt. Kell-e ehhez erőt kifejtenünk,ha
a) az indukált feszültség hatására áram is folyik a vezetőben?
b) feszültség indukálódik,de áram nem folyik? Válaszodat indokold!
A 2. kérdést elrontottad, ugyanaz lett mint az 1. Kérdés.
Nehéz kérdések.
1a) itt elõször töltésszétválás jön létre, utána olyan, mintha ponttöltéseket mozgatnánk. Az azokra ható erõ pedig merõleges a mozgás irányára, tehát, ha arra húzzuk amerre mozog, akkor 0-val lesz nehezebb húznunk.
1b) itt a töltések nem a húzás irányába mozognak, tehát a rájuk ható erõ sem lesz merõleges a húzásra. Simán lehet hogy lesz olyan komponense a rájuk ható erõnek, amit mi is megérzünk.
Bõvebben:
> [link]
Upsz. Amit írtam, az nagyon messze van a pontos választól. Utána kéne kérdezned egy (jobb) fizikushallgatónál, ha a pontos válasz érdekel.
(Abban sem vagyok biztos, hogy az én válaszom egyáltalán "jó")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!