Nem megy a függvényábrázolás. Hogyan ábrázoljam?
Kérlek segítsetek :S
Ábrázolni kéne egy függvényt, de én annyira szőke vagyok ezekhez.. Nem mennek a transzformálások.. Nem tudom, mit merre kell, és sehol nem találok jó magyarázatot.
Ezt kéne ábrázolni: (x+1)^2 -2
Valaki leírná, hogy lépésről lépésre hogy kell? Odáig megy, hogy x+1, de ha négyzetre emelem, akkor hogy alakítom át?
Előre is köszönöm!
hjaaaj:D
először az alapfv.t ábrázolod. Ez egy másodfokú fv,, gondolom ezt megismerted. Ennek az alapfv-e az x^2. Ez a sima alap parabola meklynek tengelypontja a 0;0. Na először ezt veszed fel.
utána látod, hogy ebben van egy változó transzformáció. (x+1). Ezt úgy veszed fel, hogy x-tengely mentén eltolod az alapfv.edet negatív irányban 1-el. ha (x-1) lett volna, akkor meg jobra tolnád el 1-el.
Ezután látsz egy érték transzformációt: -2
Az előbb kapott (x+1)^2 fv-t y-tengely mentén eltolod lefele 2-vel.
Köszönöm a gyors válaszokat! :)
Azt hiszem egy kicsit sikerült megértenem, de az nem tiszta, hogyha x+1 van, akkor miért negatív irányba tolom el :S
Oké, akkor arra és kész :D Köszi :)
Sikerült megértenem, köszönöm szépen! :)
Ja amúgy így belegondolva annyi az oka, hogy:
az x^2 függvény minden x tengelyen lévő szám fölé a szám négyzete távolságra teszi a pöttyöt (pl az x=2 helyen 4, a 3 helyen 9, a 4 helyen 16)
az (x-1)^2 függvény pedig minden x szám fölé a nála egyel kisebb szám négyzete távolságra (pl a 2 helyen 1, a 3 helyen 4, a 4 helyen 9)
Tehát jobbra tolódott az eredeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!