Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek (függvény) probléma?

Matek (függvény) probléma?

Figyelt kérdés

Kaptunk gyakorlaton matekból egy kisebb feladatot és úgy tűnik gondjaim vannak vele. Megoldottam csak nem vagyok benne biztos, hogy jó, ezért szeretném a segítségeteket kérni.

A feladat: (csak az első feladatot kell nézni a másodikra nincs elég időm :( )

[link]

A megoldásaim:

1. [link] (ezt lin-linbe ábrázoltam ha minden igaz)

2. y=x+6

3. A(c)=x+6

4. [link] (itt gondolom a 3-as fgvt kell ábrázolni, ami igazából megegyezik az 1. feladattal mert azt lin-linbe csináltam)

5.

a) x=-6, mert A(c)=0 azaz x+6=0

b) nő

c) a derivált 1 lesz és gyorsul

d, serkentő hatással van

e, passz :D

2016. okt. 19. 09:50
 1/3 bongolo ***** válasza:

1. Ez nem lin-lin, hanem log-lin, de egyébként jó.

Nem tudom, hogy tanultátok a gyakorlaton, de én az x helyett (vagy mellé) azt írnám oda, hogy lg c, az y helyett (vagy mellé) pedig azt, hogy A, hisz ezeket ábrázoltad a koordináta-rendszerben.

2. Ez OK.

3. Ez nem jó, helyesen A = lg(c) + 6

Persze A helyett lehet A(c)-t is írni.

4. Nem jó. Az x tengelyen a c kell, szóval 10⁻³-tól 10-ig, persze a 10⁻³-at nem fogod jól láthatóan odarajzolni, olyan pici (azért volt jobb a logaritmukus skála)

5.

a) Nem jó. Egyrészt nem x kell, hanem c a kérdés. Másrészt rossz volt a képleted, a jóval c=10⁻⁶ jön ki. Ennek a logaritmusa -6, amihez 6-ot adva 0 lesz.

b) ok

c) Gyanús lehetett volna, hogy nem jó, mert nem volt szükség arra, hogy mennyi ln(10), amit megadtak.

lg(x) = ln(x)/ln(10), és ln(x) deriváltja 1/x, most pedig lg(c) van, amit c szerint kell derivalni, ezért a keresett derivált (1/ln(10)) / c

Ahogy nő c, úgy csökken ez a szám, szóval lassul.

d) ezt már neked kell tudni, én nem tudom :)

e)

(1/ln(10)) / c = 1/46

csak át kell rendezni c-re:

c = 46/ln(10) ≈ 46/2,3 = 20

2016. okt. 19. 17:19
 2/3 A kérdező kommentje:

Hali :) Köszi a választ :)

A 3-ast nem értem miért lg(c)+6 és mért nem x+6? ezt ha megkérhetlek ki tudnád nekem fejteni bővebben?

Az 1-esnél elírtam log-lin akartam volna írni :)

De a 4-esnél is van probléma amit nem értek :D A 10⁻³-tól 10-ig nem az elsőnél írni az x tengelyre? és itt kell átírni -3, -2, -1, 1-re?

2016. okt. 19. 20:15
 3/3 bongolo ***** válasza:

y = x + 6

De az y az valójában A, az x pedig lg c, szóval A = lg c + 6

Viszont keverve ne csináld, hogy csak az y helyett írsz A-t, de az x-et bent hagyod.

> De a 4-esnél is van probléma amit nem értek :D

Az elsőnél logaritmusos az x tengelye. Szokták azt is írni a rubrikákba, hogy 10⁻³, de azt is, hogy -3. Te -3-at írtál, az is jó.

Ennél a 4-esnél viszont lineáris az x tengely. Az ábrád teljesen rossz, pl. nem lesz neki negatív oldala. Minden szám pozitív, a 10⁻³ is, csak baromi közel lesz az y tengelyhez. Olyan egyáltalán nem lesz, hogy -3, -2 stb. Az x rubrikáknál olyan lesz írva, hogy 0, 1, 2, 3, ... 10. A 10⁻³ baromi közel lesz a 0-hoz, a 10⁻² szintén, a 10⁻¹ lesz 0,1, szóval ha elég széles lesz a 0-1 távolság, akkor az azért már látszik. Ha viszont egy kocka lesz a kockás füzetben, akkor a 0,1 is gyakorlatilag a 0-nál van. Szóval ami nem a 0 közelében van, az csak az 1 meg a 10.

Küldd el, ha meglesz, leellenőrzöm.

2016. okt. 19. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!