Valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan kell ezeket kiszámolni? Honnan tudom hogy milyen atom keletkezik?
Figyelt kérdés
Meg vannak adva ezek az egyenletek,már megoldva,de nem értem,hogy mi a számolás menete,honnan tudom,hogy miből mi keletkezik.
2016. okt. 15. 16:57
1/4 anonim válasza:
Ez nem kémia, hanem magfizika. Amúgy ha csak egyesülés lenne, akkor egyszerű lenne, mert csak kiszámolod, hogy a kiindulási anyagokban összesen mennyi proton meg neutron van, és akkor az összegüknek megfelelő rendszámú és tömegszámú elem keletkezik. De ez csak az 5. esetben ilyen egyszerű, ahol egy C-12 egyesül egy protonnal (mert ugye a hidrogén atommagja az csak egy szem proton), és akkor így N-13 lesz belőle, mert abban van eggyel több proton, mint a C-12-ben. Szerintem ezt dolgozatban max úgy kérdezhetik, hogy megadják, hogy a két végtermék közül melyik az egyik, és csak a másikat kell kiszámolnod úgy, hogy a kiindulási anyagok proton és neutronszámjainak összegeiből kivonod az egyik termék proton és neutronszámát, és akkor ami marad, abból kiderül, hogy mi a kérdéses izotóp. Ugye a protonszámot (ami másnéven rendszám) a periódusos rendszerből tudod megnézni. Szénnél ez ugye 6, nitrogénnél 7, hidrogénnél 1. A neutronszámot meg úgy kapod meg, ha a tömegszámból (ami a vegyjel bal felső sarkában van) kivonod a rendszámot, tehát például a Be-9-ben 5 neutron van, mert a tömegszáma 9, a protonszáma meg (a periódusos rendszer alapján) 4, és 9-4=5. Egyébként az ne zavarjon, hogy kis atommagok esetében gyakran megegyezik egymással a proton és neutronszám, és ilyenkor a tömegszám pont a duplája a rendszámnak (Pl C-12 atommagjában 6 proton és 12-6=6 neutron van). Ezzel így mennyit segítettem? Magyarázzam még? Remélem kapok zöld kezet.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ,sokat segítettél.:) Kaptál zöld kezet. :D
2016. okt. 17. 20:15
3/4 anonim válasza:
Igen? Hazudni nem szép dolog! Eddig 85%-os voltam, most meg 84. Inkább kérdezned kellett volna, ha nem érted, mit írok, megpróbáltam volna érthetőbben elmagyarázni. Kösz, hogy lepontoztál!
4/4 A kérdező kommentje:
? Nem pontoztalak le.
2016. dec. 30. 10:36
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!