Vegyes kapcsolásnál ha 2 ellenállás párhuzamosan, utána egy sorba van kötve akkor hogy jönnek ki az egyes ellenállásokra a fesz?
Ki kell számolni az U1-2-és 3-mat. Azt tudom hogy párhuzamosnál nem változik a fesz., de utána van egy harmadik ell. sorosan kapcsolva, és akkor az hogy viszonyul az előtte lévőkhöz?
KÉP: [link]
Egy kis ellenszenvet érzek a kommentedben, nem tudom melyik szó váltotta ki belőled, csak egy apró útmutatást kértem, de egyébként igen, tudom mennyi az eredő.
Tehát akkor úgy kellene hogy U3= Ube * Re/(Re+R3) ?
Csak igyekeztem feltérképezni, mit mondjak.
A képlet nem kellemes, ha Re alatt a három eredőjét érted.
A józan paraszti ész" mentén haladva a lépések:
Az eredő meghatározása.
Az áram meghatározása.
Az R3 ellenálláson eső delej kiszámítása ohm törvényből, az áram és az ellenállás ismeretében.
A fifikásabb gondolatmenet a feszültségosztó képlete.
No, hát ezt nem tudtam, melyiket értelmezed. :)
A főáram 2mA, tehát az R3-mon is annyi megy keresztül. Tehát Ohm törvénnyel csak simán U3=R3*I3?
És akkor a fesz.osztó képlettel is ki lehet számolni, csak nem az Re kell, hanem az R1-2 repluszolt értéke (2K)? Melyik a jó?
A feszültségosztónál a számlálóban az az ellenállás, amelyen eső feszültséget keressük (az R3), a nevezőben meg az (Ube kapcsokra számolt)eredő.
A kettő módszer eredményeinek nyilván egyezniük kell.
"Tehát Ohm törvénnyel csak simán U3=R3*I3?"
Csak simán. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!