Hogyan működik a dugóhúzó?
Alapjában véve képes vagyok használni, ne értsétek félre kérdésem... Csupán a fizika házimban van egy ilyen kérdés, és még sem írhatom oda, hogy "beleszúrom, kettőt tekerek", ezért a válaszért a tanárnőm tuti elhajtana még a teremből is!
Előre is köszönöm szépen a választ!
Túlságosan konkrét választ én sem fogok adni. De mint sok minden másnál, itt is a surlódási erőt kell figyelembe venni. Amikor belecsavarod a dugóba a spirált, és elég mélyre hatolt be, akkor nem tekered tovább. Ekkor viszont (mint ahogy érezted a nehézségén is a becsavarásnál) a dugó nyomást fejt ki a spirálra. A tapadási erő nagyobb mint a surlódási erő, tehát nem löki ki magából (és mivel még ráadásul spirál alakú is, körkörösen kéne erőt kifejtenie, amire mint "buta fa" nem képes). Tehát a tapadási erő miatt marad bent a parafában a dugúhúzód. Amikor elkezded kihúzni, akkor a tapadási erő még mindíg nagyobb mint a surlúdási erő a dugó belsejében, tehát az nem fog kicsúszni. Viszont most már figyelembe kell venni a dugú, és az üveg szája közti tapadási/surlódási erőt is, mivel ki akarod húzni. Amikor elkezded húzni, de még nem nem jön, akkor áll fenn az a helyzet, hogy a tapadási erő nagyobb, mint a súrlódási erő (tehát jobban tapad mint ahogy súrlódna, ezért "még be van ragadva"). Minél jobban erőlködsz, annál nagyobb erőt fejtessz ki húzóerőként, mígnem el nem éred a tapadási erő felső határát. Ekkor a tapadás megszűnik, és a helyét átveszi a súrlódási erő, de ezt már könnyűszerrel legyőzöd.
Röviden így mondanám, nem beszéltem a forgatónyomatékokról :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!