Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Már elkészítettem az Egri...

Már elkészítettem az Egri csillagok 4 lapnyi kérdést csak ezt a két kérdést nem tudom!? Létszives valaki segítsen.

Figyelt kérdés

A Héttoronyban mit ajánl a szultán Török Bálintnak?

Gergelyék vállalkozása (Mármint a kiszabadítása) balul sikerül.Miért?

2016. júl. 12. 14:35
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A második kérdésre a válasz, hogy a börtön igazgatója elteszi ugyan a kenőpénzt, de nem viszi el Török Bálintot a randevúra, hanem fegyveresek várják Gergelyéket, és rajtuk ütnek.
2016. júl. 12. 14:41
 2/4 anonim ***** válasza:
85%

Szia !

A Héttoronyban raboskodó Török Bálintot a szultán magához kéreti.

Felajánlja neki a budai pasa tisztséget, tehát szabad emberként távozhatna a fogságból, visszatérhetne hazájába, de a szultánt kellene szolgálnia.

Török Bálint visszautasítja az ajánlatot, ő hazájához, népéhez, magyarságához mindvégig hű emberként inkább a rabságot választja.

Azt mondja a szultánnak: " ha minden magyar törökké lesz is, én nem, én nem, én nem...

Ezután "nehéz vasba" verik a "rab oroszlánt", azaz nehéz bilincseket kell viselnie a lábán és a kezén, és vissza kell térnie a Héttoronyba.

A kiszabadítására induló magyarok így találkoznak vele.

Két kísérletet tesznek a kiszabadítására.

Első:

Olasz énekeseknek öltöznek, és azt mondják a torony parancsnokának, Veli bégnek, hogy szeretnének énekelni egy bent raboskodó magyar úrnak.

Megvesztegetésére egy gyönyörű és értékes aranytányért adnak neki.

Bebocsátást nyernek a szigorúan őrzött Héttoronyba, de amikor Török Jancsi megpillantja megtört, megöregedett, ősz szakállú édesapját, sírva a lábaihoz borul.

Kiesnek a szerepükből, lelepleződnek.

El kell hagyniuk a várat. Semmit sem tehetnek.

Második:

Amit az előttem válaszoló már megírt.

Ekkor Izmail bég a parancsnok a Héttoronyban.

Őt sok-sok arannyal próbálják megvesztegetni a magyarok.

/Mekcsey István, Gergely, felesége, Éva, Török Jancsi és Matyi a csapat tagjai, nem tudom ez "megvan-e ? Útközben csatlakozott hozzájuk Sárközi, a cigány, és a cigányvajda lánya, Cserhán/

Ekkor az a terv, hogy Izmail hozza ki Török Bálintot a várból, mintha megint a szultánhoz kísérné.

A kikötőben, egy sárga zászlós hajóhoz kellene vinnie Bálint urat.

És igen, ekkor mindenhonnan katonák rohannak elő, és Gergelyéknek menekülniük kell.

Tehát Izmail rászedte, becsapta a magyarokat, a pénzt elfogadta, de csapdát állított nekik.

Tovább nem kísérleteznek.

Török Bálint 11 évet tölt rabként a Héttoronyban, /1541-1552.-ig/ éppen Eger várának ostroma folyik, amikor megérkezik a szomorú hír, hogy Bálint úr meghalt.

2016. júl. 12. 15:20
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :D
2016. júl. 12. 17:33
 4/4 anonim ***** válasza:
Szívesen !
2016. júl. 13. 17:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!