Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tudnátok segíteni Kémiából?

Tudnátok segíteni Kémiából?

Figyelt kérdés

1. Ha 2 különböző ligandum van akkor melyik 2atom EN különbségét kell nézni és miért? Pl. CH3Cl

2. Amikor a kötésszöget kérdezik melyik szöget kell nézni? Pl. POCl3 miért nagyobb, mint 109,5°? Gondolom a nemkötő elektron párokat kell figyelembe venni, de nem egészen értem, hogy a tetraédernél melyik szög lett nagyobb.

3. A dipólusos jelleg növekedése egyenesen arányos az elektronegativitással?

2016. júl. 9. 19:08
 1/7 anonim ***** válasza:
De jó..mások egy nyári estén szombaton is kémiát tanulnak.Én meg nem tudom még arra sem rászánni magam hogy a szobám kitakarítsam. 😂😂😧
2016. júl. 9. 19:53
 2/7 A kérdező kommentje:
Igazából éppen azért tanulok, mert az előző évet ellustálkodtam és jövőre érettségizek :D
2016. júl. 9. 21:40
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha két különböző ligandum van, mindig a legnagyobb elektronegativitás-különbséget kell keresni, mert ez határozza meg az értéket.

A kötésszöget a nemkötő elektronpárok is befolyásolják, mert nagyobb a térigényük, mint a kötő elektronpároké. A függvénytáblázatban találsz róla táblázatot (bár a Mozaikos könyvben is), pl AX3-típusú molekula, ha van egy nemkötő elektronpár, akkor ez a NH3 és a nitrogéncsoport többi elemének az analóg hidrogénvegyületei, ha 2 nemkötő van, de csak AX2 (ahol az A a központi atom, az X a ligandum), akkor az H2O-típusú. A függvénytáblázatban megtalálod, könnyebb, mint látszik.

Az elektronegativitások különbségével.

2016. júl. 11. 09:28
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2016. júl. 11. 10:26
 5/7 A kérdező kommentje:
A 2. Kérdést viszont meg mindig nem egészen értem, a POCl3 az ugye AX4 ez mellett a függvénytáblázatban csak annyi van, hogy ~109,5 a feladatgyűjtemény megoldókulcsában viszont, hogy >109,5° és azt nem értem, hogy itt hogy döntöm el, hogy nagyobb vagy kisebb.
2016. júl. 11. 10:36
 6/7 anonim ***** válasza:
Mert az AX3E1 :)
2016. júl. 11. 10:47
 7/7 A kérdező kommentje:
Jajj, bocsi csak elnéztem egy sorral a táblázatot, a megoldókulcsban is az van, hogy kisebb, mint 109,5° köszi a választ, már minden világos :D
2016. júl. 11. 10:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!