Hogyan szerkesszem meg?
Nem nagyon értem hogy hogyan kell szerkeszteni, ezért kértem segítséget! Segítségeteket előre is köszönöm!
A kérdés: Szerkessz egyenlő szárú háromszöget!
a; a=3,6cm,b=4,8cm b; a=3cm, gamma=75°
a b; -ben biztos hogy a gamma 75°? Mert a két alapon fekvő szög ugyanakkora, és a háromszög belső szögeinek összege 180°, így:
180°-75°= 105° az alfa+béta, így az alapon fekvő szögek külön-külön 52,5°-osak, de azt nem lehet megszerkeszteni.
A feladat nem határozza meg, hogy a vízszintesen legyen a papíron.
Szerkessz egy egyenesen kijelölt pontra 75 fokot, húzd meg a 75 fok felezőjét, ettől párhuzamosan húzz egy-egy vonalat 1,5-1,5 centire jobbra és balra, ahol metszik a 75 fok szárait ott lesz a háromszöged két talppontja.
"Szerkessz egyenlő szárú háromszöget!"
szerintem már itt elúszott a kérdésed, mivel az egyenlő szárú háromszögnek legalább 2 oldala azonos hosszúságú.
De ha nem egyenlő szárú hanem általános háromszög, akk. húzol 1 egyenest, szerkesztesz rá 1 merőlegest ( 90° ), felezed a szöget, a 45°-ból csinálj még 1 60° szöget és utána felezd el a 60° szöget és kész.
Teddy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!