Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Horger Antalos kérdés: Mit...

Horger Antalos kérdés: Mit tennétek ti a helyemben?

Figyelt kérdés

Egyetemista vagyok, jelenleg hatodéves, de leszek még hetedéves is - mégpedig egy tanár miatt, aki elsőtől fogva pikkel rám, és ott tesz alám, ahol tud. Csinált már olyanokat, hogy egyest adott egy ötösre megírt dolgozatomra, míg másnak, aki ugyanazt írta, mint én, ötöst adott. Csinálta már, hogy mikor egy másik tanárral közösen tartottak nekem órát, és ketten is osztályoztak, felülbírálva a másik tanár jegyét (aki ötöst adott nekem), megbuktatott.

Jelenleg egy szigorlati előkészítő szemináriumra járok hozzá: ez az egy óra kellene ahhoz, hogy végezhessek. Ezt ő is tudja. Egy hónapja viszont kerek perec a szemembe vágta a tanár, hogy akkor sem fog átengedni, ha szó szerint felmondom neki az összes kiadott kötelező olvasmányt... Azt mondta, hogy a tudásom "a nullánál is kevesebb", ami csak azért érdekes, mert ugyanebből a tárgyből egy másik tanszéken ötöst szereztem. A másik szakomon egyébként már két éve végeztem, színötös voltam négy évig. Ezen a szakon is mindenből ötös voltam, de érdekes módon ennek a tanárnak az óráin mindig megbuktam. Azt hiszem, nem az én szellemi képességeimmel van baj...

Holnap kellene referálnom nála, az olvasmányt feldolgoztam, de tudom, hogy amit elmondanék, az nem lesz elég. Tudom, hogy bele fog kötni a dolgokba, és azt is tudom, hogy hol, mert látom a tanulmány gyenge pontjait. Tudom, hogy nem fogok tudni válaszolni a kérdéseire, mert ezekre a kérdésekre jelenleg nincs adekvát válasz - mondhatni, hogy a szakma még vitatkozik ezeken. Így megfelelő szakirodalom sincs, amibe ne lehetne belekötni. (Tőlem, és csak tőlem egyedül várja el azt, hogy a kötlező olvasmányokon kívül másból is készüljek.)

Hogy őszinte legyek, nagyon kivagyok idegileg, és nem érzem azt, hogy képes lennék holnap referálni. A baj csak az, hogy ezt a referátumot már a múlt héten meg kellett volna tartanom, akkor megfutamodtam, nem mentem be, azt hazudtam, hogy orvosnál vagyok. Most sem érzem azt, hogy remegés és dadogás nélkül végig tudnám mondani a referátumot. A tartalékaim végén járok, és magamat ismerve tudom, hogy képes lennék ordítani az első kötözködő kérdésénél. Lehet, hogy olyanokat mondanék, amiket aztán nagyon megbánnék...

Tudom, hogy a szemináriumra egyest fogok kapni, ezt már akkor megmondta, mikor felvettem az órát. Azt is megmondta, hogy következő félévben elvárja, hogy vizsgakurzusként felvegyem ugyanezt az órát, és az előírt kettő helyett az összes témakörből referáljak, minden héten egyből (azaz dolgozzak hatszor annyit, mint a többiek). Úgy érzem magam, mint József Attila érezhette magát, mikor Horger Antal megmondta neki, hogy amíg ő él, addig József Attila nem fog diplomát szerezni Szegeden.

A kérdés az, hogy ennek ellenére is próbáljam meg? Ti mit tennének ilyen helyzetben? Borzasztóan kétségbe vagyok esve...

2010. ápr. 12. 22:45
 1/9 anonim ***** válasza:

szerintem mindenképp menj be.

arra nem gondoltál, hogy az utolsó évet (vagy amennyi még hiányzik) esetleg egy másik egyetemen végzed el? tudom, hogy nagyon körülményes az átjelentkezés, de a jelenlegi helyzetnél lehet, hogy jobb lenne. főleg ha tényleg feltett szándéka a tanárnak, hogy ennyire megnehezíti a dolgod.

2010. ápr. 12. 23:02
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Persze, mindent végiggondoltam már: a probléma az, (amit nem tudtam még akkor, mikor jelentkeztem), hogy mivel ennek a szaknak itt olyan speciális követelményei vannak, amik máshol nincsenek, viszont máshol megkövetelik azt, amit itt nem tanítanak, ezért az átjelentkezés azzal járna, hogy kb. másodévtől újra kellene kezdenem az egészet. Ott viszont már beleesnék a bolognai rendszerbe (én még a régi rendszerben kezdtem), így nagyjából megoldhatatlan az átjelentkezés. Három éve még talán ment volna, de most már nem. Hogy mást ne mondjak: egész Magyarországon csak az említett tanár foglalkozik ezzel a területtel...

Egyszer egyébként valaki megkérdezte tőle, hogy miért kell nekünk ilyen ökörségeket tanulni (szó szerint így), erre a tanár: "Azért, hogy nekem legyen munkám!". Az illető egyébként már leadta a szakot, mert a tanár ugyanazt csinálta vele, mint velem...

Gondoltam arra is, hogy leadom a szakot, így egyszakosként végzek: ez esetben viszont hat év munkája menne kárba.

Gondolkodtam a bolognára átjelentkezésben - ezt is sokan csinálják/csinálták, mert akkor egy az egyben meg lehetne kerülni az illető tanárt - akkor viszont a tanári diplomámnak inthetnék búcsút (amiben szintén hat évem van). Tanácstalan vagyok...

2010. ápr. 12. 23:12
 3/9 anonim ***** válasza:
szabad tudni, hogy milyen szakról van szó? ha gondolod, privátban is írhatod.
2010. ápr. 12. 23:28
 4/9 A kérdező kommentje:
Azt inkább hagyjuk... A téma szempontjából teljesen érdektelen.
2010. ápr. 12. 23:30
 5/9 anonim ***** válasza:
értem. hát.. nem igazán tudom, mit lehetne tenni, vagy hogy én mit tennék, ha hasonló helyzetben lennék. esetleg etikai bizottsághoz vagy tanulmányi bizottsághoz felterjeszteni az ügyet, bár ilyen esetekben "mindig az oktatónak van igaza" végül és csak még több bonyodalom származik belőle.
2010. ápr. 12. 23:44
 6/9 A kérdező kommentje:

Fején találtad a szöget.

Volt már egyébként ebből problémám, pont a másik szakomon. Egy külsős tanár, aki a tanárképzős órákat tartotta, szintén pikkelt rám valamiért. Nála annyival volt súlyosabb a helyzet, hogy ő minden második emberre pikkelt, míg a fenti Horger-hasonmás csak egyes embereket tüntet ki az utálatával. Ott, mikor a tanáriban 20 ember előtt ordítozni kezdett velem, elszakadt a cérna, és zokogva felvágtattam a tanszékemre, hogy bizottságot kérjek (amire a kari TVSZ értelmében jogom is volt). Lényeg a lényegben, hogy a tanszékvezető kedvesen elmagyarázta nekem, hogy bár azon a héten három másik hallgató is feljelentette ugyanazt a tanárt, nem lehet vele mit csinálni, mert "ő az egyetlen". Megkaptam a bizottságot, a vizsgatanításomon 15 tanár ült benn, a gyerekek pedig nyolcan voltak. :P Árgus szemekkel néztek, minden szavamat jegyezték, morogtak, beszélgettek. Én meg az idegességtől úgy remegtem, hogy két értelmes szó sem jött ki a számon. Végül kettest kaptam, mert a tanszékvezető tudta rólam, hogy nem az én hibám az egész (jól ismer engem, mert korábban demonstrátor voltam a tanszéken). A történtek után másfél évvel derült ki, hogy az illető tanár kizárólag egyesre és ötösre értékel, nála nincs köztes jegy.

Emiatt félek a bizottságtól, de azért elkezdek puhatolózni az ügy érdekében... A másik, hasonló területen oktató tanár a tanszéken elismeri a tudásomat, ő érdekes módon mindig ötöst ad nekem. Talán neki lenne joga levizsgáztatni, mivel egyszer már megkerültem ilyen módon a Horger-hasonmást.

2010. ápr. 12. 23:58
 7/9 anonim ***** válasza:
mi történt végül?
2010. ápr. 13. 16:55
 8/9 A kérdező kommentje:

Nem mentem be, de egészen prosztó ok miatt: reggelre úgy beállt a hátam, hogy fél napig szinte meg sem bírtam mozdulni. :)

Pénteken egyébként bizottságot fogok kérni a tanszékvezetőmnél, illetve felkeresek egy másik tanárt, aki elvileg még vizsgáztathat, hogy vizsgázhassak nála. Nagyon remélem, hogy megoldódik a dolog...

2010. ápr. 13. 18:58
 9/9 anonim ***** válasza:
Mi lett veled azóta? Tudom, hogy nagyon régi kérdés, de most találtam meg, Horgerre keresve itt. Csak érdekel, hogyan alakult a sorsod.
2024. jún. 1. 22:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!