SOS segítség fizika: hogy lehet forgatónyomatékot számolni ha meg van adva tömeg és hossz? (LINKKEL)
a 3as feladatot próbálom, és ott is van a végén a megoldókulcs, de nem értem mit írnak benne!! én máshogy is jelölök, az erőkar pl nekem k, és nem d. meg nem értem mi ez: Fl=mg d1
mi ez?? életemben nem láttam még ilyen képletet, kérlek segítsetek, nagyon sürgős lenne!
Ne csinald mar csak a kepletet kell ismerni hozza. M1=M2 ---> F1*k1=F2*ke. Az mg meg az F. A d-t szoktak
Tavolsagra hasznalni.
A képleteket nem bemagolni kell, hanem megérteni mi van mögöttük. Nyilván az erő "központi" jelölése F, de ha valaki 'b'-nek vagy 'u'-nak jelöli, akkor is meg kell tudni oldani a feladatot. Ez nem lehet kifogás, hogy "de hát az erőkar az szerintem k, és nem pedig d, így nem tudom megoldani". Ne szórakozzunk már...
Egyébként pedig mindent úgy jelölsz, ahogy akarsz, a feladatban sincs leírva a 'd' csak a megoldókulcsba. GONDOLKOZZ!!!!!
Bal oldalon van a forgástengely, amire hat egy F*k forgatónyomaték. Azt az erőt, ami a rúd másik végén van, jelöljük mondjuk T-vel. A forgástengelyre a forgatónyomaték T*L, ahol L a rúd hossza. A két forgatónyomaték megegyezik, ha egyensúlyban van:
F*k = T*L
F=m*g, mivel a tömeg szorozva a nehézségi gyorsulással (itt g=10 m/s^2)
k=0.3 méter
T=a kérdés [mértékegység N]
L=0.45 méter
behelyettesíted és kész...
Tudod, ha neked az "mg" még nem ismerős, mint az "m" tömegű tárgy súlya, akkor valószínűleg 12 éves vagy, és még előtted áll egy új tárgy tanulása, a fizikáé.
Ha tudod, hogy az erőkar jele (általában, de nem kötelezően) k, de nem tudod, mi az az erőkar, akkor már jártál fizikaórára, csak minek. Ez a feladat a létező legegyszerűbb változata az egykarú emelőnek, és a teherkar 30 cm, a tehererő m×g, negatív irányba forgat, az erőkar 45 cm, a tartóerő a keresett érték, ami pozitív irányba forgat. m=0,3, g=10. Megvan az egyenlet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!