Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy lehet kiszámolni, hogy...

Hogy lehet kiszámolni, hogy milyen szög alatt hajítottuk el?

Figyelt kérdés
Meg van adva a test tömege , a mozgási energia és a megtett út. Nem akarom leírni a konkrét feladatot, mert azt én szeretném megoldani csak szeretnék hozzá egy kis segítséget.

2016. máj. 25. 21:41
 1/9 anonim ***** válasza:

A megoldás végég még nekem sincs meg, de első lépésben ki kell számolni a test sebességét. Ez a tömegéből és a mozgási energiájából megy.

Az elhajítása szöge felbontható egy vízszintes és egy függőleges vektorra.

A függőleges sebesség változik, folymatosan csökken a nehézségi gyorsulással, a csúcsponton megáll, majd ugyanolyan, de ellenkező irányú mozgással megindul lefelé.

A függőleges és vizszintes irányú mozgás ideje szükségszerűen megegyezik.

Na eddig jutottam gondolatban...

2016. máj. 25. 22:20
 2/9 anonim ***** válasza:

Legyen a megtett út x:

x=v0*t*cos(alfa)

Tudjuk (legalábbis gondolom, mivel elég hanyagul fogalmaztál), hogy földetéréskor a test ugyanabba a "síkba" érkezik meg, mint amelyikről elhajítottuk, így adódik:

v0*t*sin(alfa)=(g/2)*t^2, tovább egyszerűsítve:

[v0*sin(alfa)]/(g/2)=t

Ezt visszahelyettesítve a megtett utas képletbe:

x=[v0*v0*sin(alfa)*cos(alfa)]/(g/2)

Ebben a képletben pedig már csak az alfa szög az ismeretlen, mivel x-et megadta a feladat, v0 kezdősebességet kiszámolod a mozgási energiából. Annyi trükk kell, hogy mindkét oldalt meg kell szorozni 2-vel, így jobb oldalon lesz sin(2alfa) trigonometrikus azonosság:

2*x=[v0*v0*sin(2alfa)]/(g/2)

(g/2)*2*x=v0*v0*sin(2alfa)

(g*x)/(v0^2)=sin(2alfa)

Remélem innen már megy.

2016. máj. 25. 23:01
 3/9 bongolo ***** válasza:

A leírt adatokból szerintem nem jön ki, mert 3 ismeretlened van és csak 2 egyenletet lehet felírni. Kell hozzá még a kezdősebesség is.

A pálya hossza ezzel az integrállal megy:

A pálya függvényét fel kell írni, nem mint az idő, hanem mint az x pozíció függvényét: y = f(x). Ez is egy másodfokú függvény lesz. Ennek venni kell a deriváltját, aztán

s = ∫ √ (1 + y ' ²) dx

Az integrálás a kiindulástól (0-tól) megy a végső x pozícióig.

Aztán a pillanatnyi sebességet (illetve a négyzetét, hisz a mozgási energiát tudjuk) is fel kell írni x függvényében.

Ezekből végül valószínű kijön a szög (ha a kezdősebesség ismert).

2016. máj. 25. 23:15
 4/9 bongolo ***** válasza:

Hát, lehet, hogy #2-nek van igaza, ha a megtett út helyett az elmozdulás van megadva...

Kérdező, egyetemista vagy, vagy gimnazista?

2016. máj. 25. 23:19
 5/9 A kérdező kommentje:
Gimnazista vagyok, de fizika fakultáción vagyok.
2016. máj. 29. 18:29
 6/9 anonim ***** válasza:
Célszerű lenne bemásolnod a komplett feladatot, hogy rájöjjünk mi is lehet a megoldás menete, mert olyan pongyolán fogalmaztál, hogy nagyon nem egyértelmű.
2016. máj. 29. 19:17
 7/9 A kérdező kommentje:
Ferdén dobtunk egy követ, aminek tömege 1 kg. A kő mozgási energiája 174 J. A kő 60 m után esik le a talajra.
2016. máj. 29. 19:35
 8/9 bongolo ***** válasza:

OK, szóval nem pályahosszról van szó, hanem elmozdulásról.

És ugyanolyan magasra érkezik, mint ahonnan eldobtuk (mert nincs megadva a dobó magassága).

A kő kezdősebességét ki tudod számolni az energiából.

Legyen a szög α.

A sebesség vízszintes és függőleges komponensei:

vx = v·cos α

vy = v·sin α

Ezekben persze bent marad az α.

A függőlegesből fel tudod írni, hogy mennyi ideig mozog, amíg le nem esik.

Ezt az időt (ami az α függvénye lesz) felhasználod vx-szel arra, hogy milyen messze jut el, az lesz 60 m.

A végén kijön egy egyenleted, amiben ott van a sin α meg cos α is, abból valahogy kifejezed az α-t.

Ha valahol elakadsz, szólj.

2016. máj. 30. 20:32
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen. Meg tudtam oldani.😊
2016. jún. 1. 17:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!