Hogy lehet megoldani azt a Word-ben, hogy ha oldalszámozást csinálok, és van benne egy fekvő oldal, annak is ugyanazon a részén jelenjen meg az oldalszám, mint az állónál?
Most csinálom a diplomamunkám.
Már csak ez az egy formai dolog hiányzik belőle.
Csak nem jól néz ki így, hogy annak a 2-3 oldalnak máshogy van az oldalszámozása.
Mivel ezeken az oldalakon térképek vannak, de alatta van kis írás is csak így fekvő oldallal tudtam megoldani.
Fontos, legyetek szivesek segítsetek. Próbálgattam sokféleképpen, de nem sikerült.
Hasonlóan próbálgattam.
De azt hiszem, nem volt elég egyértelmű, hogy mit szeretnék.
Azt szeretném elérni, hogy a fekvő oldalon az oldalszám apapírlap rövidebb oldalán jelenjen meg.
Vagyis nem ott, ahol a fekvő lapnál a papír alja, és az élőláb van.
Hanem a térképpel, és így a szöveggel merőlegesen.
Szia!
Hát nekem egy gyalogmódszer jutott az eszembe, mivel a lábjegyzetben szereplő dolgokat minden oldal esetében egyformán kezeli a word.
Hagyd az oldalszámozást úgy,ahogy beállítottad, és nyomtatsd ki a szakdolit.
Ha ez megvan, akkor a fekvőlapokat vedd ki.
A word doksit vedd elő újból, a lábjegyzetben levő sorszámot jelöld ki, változtasd át a betű színét fehérre, vagy vedd ki az oldalszámozást.
Aztán szövegdobozzal a fekvőoldalakra rakd be az oldalszámozást úgy, ahogy szeretnéd, majd nyomtass aktuális oldalt.
Üdv!
OLDALSZÁMOK ELHELYEZÉSE A FEKVŐ OLDALAK RÖVIDEBB ÉLÉN
Alaphelyzet: dokumentumunkban álló és fekvő tájolású oldalak követik egymást, az oldalszámok pedig még hiányoznak mindegyikről. (Ha az oldalszámot beillesztettük már az álló tájolásúnak megfelelő helyre, kezdhetünk a 2-es ponttal!) Program: Office 2007.
1) Valamelyik álló oldalon kattintsunk körülbelül az élőláb területére, és az így bejövő "Élőfej- és élőláb-eszközök" szalagon az "Oldalszám" menüre. Állítsuk be az oldalszám helyét úgy, ahogy azt az álló oldalakon látni kívánjuk!
2) Az első fekvő oldalon kattintsunk körülbelül az élőláb területére, és az így bejövő "Élőfej- és élőláb-eszközök" szalag "Navigáció" nevű menüjében kapcsoljuk ki a "Csatolás az előzőhöz" – beállítást! (Ha az oldalszámot az oldal tetejére raktuk az előző pontban, akkor a kurzor az élőfej területén legyen e műveletnél!) Jelöljük ki a most még hosszabbik élen látható oldalszámot és töröljük ki! A még aktívan látszó "Élőfej- és élőláb-eszközök" szalagon kattintsunk ismét az "Oldalszám" menüre, de most az "Oldalmargón / Egyszerű szám" lehetőséget válasszuk!
3) A fekvő lap oldalmargóján megjelenő oldalszámra kattintsunk duplán! A bejövő "Szövegdobozeszközök" "Szöveg" menüjében állítsuk a "Szövegirányt" vízszintesre, hogy az oldalszám a lapon vagy a kérdéses szakaszban a rövidebb oldalra legyen merőleges, valamint a "Kezdőlap" fülön csökkentsük a betűméretet az álló oldalon használtéra! (Valamiért ezt nagyobb mérettel adja be alapban…) A "Szövegdobozeszközök" "Méret" menüjében az "Elrendezés" fülön ez után válasszuk a "Speciális" lehetőséget, és adjuk meg az oldalszámnak (centiben, pontosan) azt a pozíciót a lapon, ami az álló oldaléhoz legjobban hasonlít, vagy, ha ez nem lehetséges, akkor azt, amit a fekvő oldalra szánt táblázatunk / térképünk, stb. megenged! Ha a számot pl. a rövidebb él alsó sarkában akarjuk látni, és a margóink olyan méretűek, mint az álló oldalakon, függőleges irányban tapasztalatom szerint kb. 17 cm-t kell megadni távolságnak, de ez függ tehát attól, hogy mi kerül a fekvő oldalra, azaz, hogy a szokásosnál (az álló oldalakéhoz képest) keskenyebb margókat kell-e hagynunk, vagy sem!
Megjegyzések:
1) Sajnos a fekvő oldalak rövidebb élén tehát - ha az oldalszám helyzete középen nem felel meg ízlésünknek, vagy az előző szakaszok formátumának -, az alsó vagy felső állású pozíciót nekünk kell belőnünk. A szám oldalmargóra helyezésekor ugyanis a programban nincs más felkínált lehetőség, csak a középső állás! (Vicc.) Megnyugtató azonban, hogy (még ha próbálgatnunk is kell) ez azért kivitelezhető.
2) Ha néhány fekvő oldal után a dokumentumunkban ismét álló oldalak következnek, és a régi, lap alján elhelyezett számozást szeretnénk folytatni: az új szakasz valamelyik álló oldalán - mivel az oldalmargóra rakott számok az élőfejhez tartoznak - először az élőfej területére kattintva kapcsoljuk ki a "Csatolás az előzőhöz" - beállítást, hogy törléskor csak az új szakaszban töröljük ki az oldalmargóra rakott számokat! Ezután az új szakasz első álló oldalának élőlábán is nyomjuk ki ezt a kapcsolót, hogy az ne az előző, fekvő tájolású oldal (üres) élőlábát kövesse (illetve visszafelé se írja teli azt, ha oldalszámot írunk be ide), majd illesszük be az oldalszámot az itt kívánatos helyre, az 1-es pontban leírtaknak megfelelően.
==
Remélem sikerült megoldást nyújtanom!
Annak idején én is nagyon sokat szívtam vele, ezért miután rájöttem a megoldására, le is írtam azt, de úgy, hogy később is megértsem. Ezt másoltam be. :))
Köszi
Sikerült megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!