Szerintetek jól oldottam meg ezt a feladatot (matek)?
A feladat nagyon egyszerű, két tört összeadása, szerintem jó lett, de a megoldókulcs szerint rossz, és nem értem, hogy hol a hiba.
A feladat:
((2m+5)/6)+((m-1)/8)
Az én eredményem:
(11m+17)/24
A megoldókulcs szerint az eredmény:
(11m-17)/24
Melyik a jó?
Még van pár olyan feladat, ami szerintem jó, de a megoldókulcs szerint rossz. Mindet nem akarom leírni, de azért megkérdezem: előfordulhat SOK ilyen hiba egy megoldókulcsban (a könyvhöz járt egy CD, azon vannak a megoldások)?
Természetesen ha az én megoldásom rossz, akkor a kommentben leírt kérdésemet hagyjátok figyelmen kívül.
(Tanárt nem tudok megkérdezni, egyedül készülök az év végi vizsgára, mivel magántanuló vagyok.)
Közös nevezőre kell hozni. Nem fogom végigszámolni, mert nincs kedvem. Ha van egy olyan feladat hogy
T=(A/B)+(C/D)
akkor a nevezők szorzata biztosan közös, azaz
T=(AD+CB)/(BD).
Behelyettesíted a számokat és ennyi. Remélem hasznos.
(2m+5)/6 + (m-1)/8 =
[4*(2m+5)+3*(m-1)]/24 =
[8m+20+3m-3]/24 =
[11m+17]/24
Vagyis a Te megoldásod a jó.
Mivel ezek ekvivalens átalakítások, ezért a két kifejezésnek tetszőleges m-re igaznak kell lennie. A kifejezés lineáris, ez egy másik lineáris kifejezéssel 0, 1, vagy végtelen sok helyen lehet egyenlő, tehát ha beírsz 2 (különböző) számot m helyére és végigszámolod, és mindkétszer egyenlőséget kapsz, akkor biztos, hogy egyenlőek.
Ha m=0, akkor 5/6-1/8=20/24-3/24=17/24
A végeredményed szerint 17/24, a megoldókulcs szerint -17/24, tehát a második semmi szín alatt nem lehet jó, de még a tiéd is megbukhat. Legyen m=1, ekkor 7/6+0/8=7/6, a tiéd szerint (11+17)/24=28/24, ezt egyszerűsíthetjük 4-gyel, így 7/6-ot kapunk.
Találtunk kettőt, így a fenti megállapítás miatt végtelen sok lesz, tehát a két kifejezés egyenlő, és a számításod is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!