Egy egyszerűnek tűnő statika feladatom lenne, mégsem tudom megoldani, valaki?
Ezt úgy hívják, hogy statikailag határozatlan szerkezet.
Az alapproblémád a következő: Felírod az y irányú erőegyensúlyt, ill. valahova a nyomatéki egyenletet.
Ez két egyenlet, három ismeretlennel. A harmadik egyenlet felírásához rugalmassági jellemzők figyelembe vétele szükséges. Nézz utána a Castigliano, vagy Betti-tételnek, esetleg a rugalmas szál differenciálegyenletének.
Azok segítségével lehet kiszámítani a reakciókat, majd azok egyenlővé tételével a támaszközök meghatározhatók.
Más megközelítés: A megoldás nyílván szimmetrikus, az egyik csukló középen lesz. L hosszú tartót szétvágjuk kétfelé. A csuklók távolsága l. Szétvágás után a középső csuklókban ébredő erő nyílván fele az eredeti középső reakciónak.
Viszont most az elvágás helyére egy helyettesítő M nyomatékot kell felvenni.
Vagyis van egy olyan feladatod, ami úgy néz ki (a jobb oldali résztartóra) h. baloldalt befogás, utána l hosszon megoszlóteher, csukló, majd L/2-l szakaszon szabad vég megoszló terheléssel. Viszont ez megint stat. határozatlan, mert három ismeretlen lesz: befogásnál erő, nyomaték, plusz a csuklóban ébredő reakció.
Úgyhogy mondom, nézz utána a fent leírt tételeknek, azzal szépen végig tudod számolni. Kb. 2-3 oldal levezetés úgy gondolom, szóval nem vészes.
Nagyon régen tanultam, megtaláltam.
Erre gondoltam (Clapeyron):
lb*Mb+2(lb+lj)*Mk+lj*Mj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!