Egyenletet kéne írnom egy szöveges feladatból. Hogy kell?
Szövegespélda. Így szól:
Két természetes szám összege 847. Ha az egyik szám végére egy 0-t írunk, a másik számot kapjuk. Melyik ez a 2 szám?
T. első válaszoló! Miért szoroznánk nullával?
I.
a+b=847
II.
10*a=b
Behelyettesítesz
a=77
b=770
Ellenőrzés:
a+b=847
770+77=847
Simmel.
2. válaszoló:
köszi
"T. első válaszoló! Miért szoroznánk nullával?"
Olvasd el még egyszer, figyelmesen, hogy mit írt. Sehol nem írta, hogy nullával kéne szorozni bármit is. Esetleg abba lehet belekötni, hogy a "bármit" helyett szerencsésebb lett volna, ha "bármelyik természetes számot" ír.
És gratulálok, jól lepontoztátok.
Elolvastam és valóban nem voltam elég figyelmes!
Ha azt írta volna: biztos, hogy 0-ra végződjön.
De igen érthető úgy is, elnézést!
Nem pontoztam le, messziről lesz.rom a pontokat, meg százalékokat. Úgy hülyeség az egész pontosdi ahogy van.
Igen, az első csak arra akarta rávezetni a kérdezőt, hogy ha a szám végére nullát írunk, az a 10-zel való szorzást jelenti. :)
Amúgy ilyen feladatoknál legjobb, ha ahogy olvasod, rögtön írod is.
"Két természetes szám összege 847"
a+b=847
"Ha az egyik szám végére egy 0-t írunk"
a*10
"a másik számot kapjuk"
a*10=b
És a nehezén máris túl vagy. :)
a+b=847
a*10=b
a+(a*10)=847 // az első egyenletben b helyére beírtuk a másik egyenletből az (a*10)-et
a*11=847
a=847/11 = 77
b=a*10 = 770
Tádáá!
Bocsi, leírom nagyon röviden, itten láttam, hogy vannak jó válaszok, csak kedvet kaptam leírni full röviden, ezek a feladatok jók:)
x+y=847
10x =y
x+10x=847 (=11x)
847:11=77 --> 77=x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!