Kémia emelt érettségi 2015. május második feladatsor 6. feladat segítene valaki?
A húsok pácolásánál használt nitrites sóban (pácsó) lévő nátrium-nitrit értágító, vérnyomáscsökkentő hatású, sőt akár fulladást is okozhat, ugyanis gátolja a hemoglobin oxigénszállítását. A pácsóban a nátrium-nitrit és nátrium-klorid megengedett anyagmennyiség-aránya 1: 200 és 1: 250 közötti. A vizsgált pácsó 10,64 grammjából 100 cm3 oldatot készítettünk. Az oldat 20, 0 cm3-es részleteit híg kénsavas közegben 0, 0200 mol/dm3 koncentrációjú K2Cr2O7-oldattal titráltuk meg. A mérőoldatból átlagosan 5, 00 cm3 fogyott.
Számítással határozza meg, hogy a vizsgált pácsóban lévő nátrium-klorid és nátrium-nitrit anyagmennyiségének aránya megfelel-e az előírásoknak! A pácsót tekintsük nátrium-klorid és nátrium-nitrit keverékének.
n(K2Cr2O7) mennyi mol fogyott
K2Cr2O7 + 3 NaNO2 + 4 H2SO4 = 3 NaNO3 + Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 4 H2O
K2Cr2O7:NaNO2 mol arány 1:3, n(NaNO2)=n(K2Cr2O7)*3
NaNO2 m=n*M
20 cm3-ben: m(pácsó)=10,64/5
m(NaCl)=m(pácsó)-m(NaNO2)
NaCl n=m/M
n(NaNO2):n(NaCl)=?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!