Megoldaná valaki azt a három geometriás feladatot, amit én nem tudtam?
7.Ha az A-ból húzott egyenes 40 fokos szöget zár be a BC oldallal,akkor a maradék szög 180-40-90=50 fok.Ezzel a szöggel szemben lévő Cx szakasz: 6*sin50=5,19 cm.A másik értelem szerűen 12-5,19
8. [link]
9.A háromszöggel nem tudom mit akar,de a feladat további részében nincs szerepe.Nyilván a 16 cm-es magasságot bárhol fel lehet venni a 48 cm-es oldalon.Így végtelen sok háromszöget be lehet rajzolni.Abból kiindulva,hogy nincs kapcsolat a háromszög és a téglalap között: Ha a 48 a rövidebb oldal: 48*(9/5)=86,4cm,ha a hosszabb: 48*(5/9)=26,66cm
A 7. feladathoz
Nem szinusz, hanem tangens függvényt kell használni.
A 9. feladathoz
Valamit nagyon félreértett a 2. válaszoló.
Az igaz, hogy a háromszöget nem határozza meg két adat - egy oldal és a magasság - de a feladathoz ezek szükségesek és elégségesek is.
Lásd a következő ábrát:
Ebből kiderül, hogy két megoldás van.
Az is látható, hogy a megoldás csak a oldalhossztól, a magasságtól és a téglalap oldalarányától függ.
Ellenőrzésül az eredmények:
A piros téglalap
x = 18
y = 10
A kék téglalap
x = 7,5
y = 13,5
Végül két megjegyzés
1.)
Ha bevezetjük az
m' = q*m
mennyiséget, akkor
x = c*m'/(c + m') = H(c, m')/2
vagyis az 'x' méret az oldal és a korrigált magasság harmonikus közepének a fele.
2.)
Ha
q = 1
azaz
x = y
akkor a háromszögbe írható négyzet oldalát adja a képlet.
DeeDee
az első megoldás még talán jó, de a második nem lehet az. Hiszen 16cm a magassága. akkor nem lehet 10cm magas. Az 5/9 az csak egy aránypár.
Amúgy hogy csináltad a képet? És jól látom, hogy az egyik téglatest szélesebb?
Kezdjük a végén.
Az ábra nem méretarányos, de a feladat szempontjából ez lényegtelen.
A lényeges a két különböző lehetséges téglalap, melynek nem azonos hosszúságúak az oldalai.
A feladat nem köti ki, hogy a téglalap hosszabb vagy rövidebb oldala legyen a 48 cm-es oldalon, a lényeg az, hogy a rövidebb és hosszabb oldal aránya a megadott hányados legyen.
Én az x/y méret arányát választottam a megadott hányados definíciójául, ami a kék téglalapnál megfelel a megadott aránynak (x/y = 5/9), a piros téglalapnál a rövidebb/hosszabb arány az ábra jelölésével y/x, ami úgy is írható, hogy 1/(x/y) = 1/(5/9) = 9/5.
Tehát az ábrán pirossal bekeretezett képletbe q = 5/9 helyettesítéssel az egyik (kék), és q = 1/(5/9) = 9/5 helyettesítéssel a másik (piros) téglalap oldalait kapod meg.
Ezt a mondatot nem értem:
"...az első megoldás még talán jó, de a második nem lehet az..."
Ha van kedved, szerkeszd meg a feladatot, meglátod, mindegyik adat stimmel. :-)
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!