A magyar beadandómhoz kérnék segítséget (többi lent)?
A következő a feladat: Írd újra a Tragédiát, de magyar események so(d)rával! Vidd végig Ádámot a magyar történelem jelentősebb pillanatain! (pl. honfoglalás, államalapítás, muhi csata, mohácsi vész, 1848, 1956, 2006 stb.)
Már megpróbáltam hozzá kezdeni, de a muhi csatánál miben tud csalódni Ádám, mi ilyeneket nem tanulunk történelem órákon, meg ki legyen Ádám? Nekem ez már nagyon magas.....
Hát a hegeli triáda mintájára épül a mű szerkezete, vagyis minden színben van egy tézis (Ádám álláspontja), azzal szemben egy szintézis (Lucifer mutat rá), és a szín következtetése a szintézis. Ez így még istenes lenne, de ugye az előző szín szintézise a következő tézise, így felépíteni meg eléggé bonyolult egy új láncot, ami illeszkedik a magyar történelemhez.
Na most hogy leírtam hogy nehéz dolgod van (:D), annyit fűznék hozzá, hogy maga Madách is rugalmasan kezelte az emberiség történelmét, te is tehetsz így, és ha van egy jó szintézised az államalpításra, ami jó tézis lehet Mohácshoz, akkor nyugodtan kihagyhatod a Muhi csatát. Amúgy az államalpítás logikus szintézise a kereszténység felvétele és "csatlakozás a nyugathoz", ez tézisnek jó lehet a Muhi és a Mohácsi színhez is, antitézisnek meg mindkettőnél az hogy jönnek a pogányok és szopó van, ennyit a nyugatról :D Muhi és Mohács túl egysütetű, ezért sem kell szerintem mindkettő.
az első válaszolónak: tézis-antitézis-szintézis.
a 2006 tényleg fura, még jobbik szimpatizánsként sem gondolom, hogy az a dicső pillanataink közé tartozna.
Helyesen
Tézis-antitézis-szintézis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!