Novella konfliktusa, fordulópontja, tetőpontja, megoldása? Honnan ismerjük fel?
Novellaelemzést kellene írnom (Mikszáth: A bágyi csoda), de még sosem csináltam ilyet és meg sem beszéltük ezért nem tudom, hogy mi tartozik bele a fent felsorolt szempontokba... A témáját, helyszínt, szereplőket meg tudtam írni, de ezeket annyira nem értem... Valaki tudna nekem segíteni ebben?
Ha így könnyebb, akkor belinkelem, itt megtaláljátok a novellát.
Köszönöm szépen!:))
Még csak most fogjuk tanulni, hogy hogyan kell ilyen elemzést írni úgyhogy a tanárnő csak lediktált pár pontot, amit bele kell írni a fogalmazásba. A téma, helyszín, szereplők, konfliktus, fordulópont, tetőpont, megoldás kell...én is körülnéztem és találtam több fajta vázlatot is, de olyat nem merek beleírni, amit nem diktált le. Közben én is gondolkoztam rajta és azt a részt, amikor elered az eső talán inkább fordulópontnak mondanám...nem? Amikor pedig udvarolnak, incselkednek az talán a tetőpont lenne mert akkor ugye még nem dőlt el, hogy mi lesz a végkimenetele..., de nem tudom....Lehet, hogy neked van igazad:) Még egyszer köszi szépen! Ha majd meglesz az eredmény, akkor megírom!:)
Szia !
konfliktus /összeütközés/ a novellában:
nincs víz a patakban, a malom nem tud dolgozni
az őrlésre várakozó emberek a szép molnárnéról beszélgetnek, csodaszámba menne, ha megcsalná az éppen katonáskodó férjét /ez olyan csoda lenne, mintha a Bágy patak vize visszafelé folyna/
fordulópont:
a szárazságot nagy esőzés követi, a gabonát megőrli a molnárlegény, Gélyi János, a molnárné volt kedvese marad utolsónak
tetőpont:
Gélyi János bebocsátást kér a házba, majd kiosonva megvesztegeti a molnárlegényt, eressze le a zsilipeket, állítsa meg a malomkövet, az őrlés szüneteljen reggelig
megoldás:
Gélyi János a szép molnárnéval tölti az éjszakát, a csoda megtörténik, a Bágy patak visszafelé folyik, mert feltorlódik a sok víz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!