Oszthatósági szabályok? (bővebben lent)
Sziasztok! Egy dolgozatban az volt a feladatom, hogy leírjam a 8 oszthatósági szabályát,ami helyesen így szól:
8: Azok a számok oszthatók 8-cal, amelyeknek az utolsó három számjegyéből képzett háromjegyű szám is osztható 8-cal.
Én viszont azt írtam, hogy azok a számok oszthatók 8-cal, amik oszthatók 2-vel és 4-gyel is,ám ez a válasz 0 pontos lett. Valaki el tudná magyarázni nekem,hogy miért helytelen ez a válasz? Tudom, hogy nem ez a hivatalos megfogalmazása, de eddig nem találtam rá kivételt.Esetleg tudnátok olyan számot mondani ,amire nem igaz az, amit én írtam?
Mivel nem írtál pontos meghatározást a szemjegyek összegéről, ezért értelmezhető 1, vagy 2 számjegyű számokra is, hogy ami 2vel és 4el osztható az 8al is. pl: 12, osztható 2vel és 4el, de 8al nem. Valamint az sem elég, hogy simán 3 számjegyű legyen és osztható legyen 2,vel és 4 el, pl:212, 2vel és 4el osztható, de 8 al nem. Ezért kell a pontos meghatározás.
Remélem segítettem.
Azért helytelen, mert hülyeséget írtál. Az ilyen triviális definíciókat általában nem érdemes átírni, mert elég pontosak.
"Mivel nem írtál pontos meghatározást a szemjegyek összegéről, ezért értelmezhető 1, vagy 2 számjegyű számokra is, hogy ami 2vel és 4el osztható az 8al is. pl: 12, osztható 2vel és 4el, de 8al nem. Valamint az sem elég, hogy simán 3 számjegyű legyen és osztható legyen 2,vel és 4 el, pl:212, 2vel és 4el osztható, de 8 al nem. Ezért kell a pontos meghatározás.
Remélem segítettem."
Már a legelső háromjegyű szám - 100 - sem felel meg.
Mivel osztható 2-vel is, 4-gyel is, de nem osztható 8-cal.
Kedves Kérdező!
Azért helytelen ez a válasz, mert a 2 és a 4 NEM relatív prímszámok. Mindkettő páros szám, tehát oszthatók 2-vel. Viszont a 8-nak vannak triviális osztói, az 1 és a 8. DE: az 1-nek viszont egyetlen osztója van, ezért NEM tekintjük se prímszámnak, se összetett számnak.
A lényeg: vizsgáld meg a számok utolsó 3 számjegyét! Ha a 3 számjegy összeolvasva osztható 8-cal, akkor maga a szám is osztható 8-cal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!