Meeko2422 kérdése:

Hogyan lehet az, hogy a mejózist követően biztosítva van egy ember teljes génállománya és megvalósulásához minden gén megvan?

Figyelt kérdés
Nem mondanám,hogy "házifeladat kérdés" , de azért mégis érdekel és nem annyira érthető ez számomra.. Tudom,hogy anyai és apai génjeink is vannak,azt is,hogy ezek allélokat alkotnak,vagyis amelyek ugyanazt a tulajdonságot kódolják... de mégis,hogy lehetséges,hogy a mejózist követően még a szülők testében (ahol ugye egész kromoszómák vándorolnak az utódsejtbe) minden egyes gén ami az élet megvalósulásához szükséges belekerül ??? ... Nem értem... vannak kromoszómák amik nem,ezért számfelező...

2016. jan. 19. 22:43
 1/5 sadam87 ***** válasza:

Először is, az osztódástípus nevét helyesen így kell írni: meiózis.

Aztán úgy látom, van némi kavar a fogalmakban, először tisztázzuk ezeket.

gén: fehérjét kódoló DNS szakasz (mivel a fehérjék határozzák meg az örökletes tulajdonságainkat, ezért egyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy egy gén egy tulajdonságot meghatározó DNS szakasz - bár ez nem egészen igaz, mert egy gén több tulajdonságot is meghatározhat, illetve egy tulajdonságot több gén is befolyásolhat.)

allél: génváltozat

Például az AB0 vércsoportot egy gén határozza meg, a gén egyik allélja A, a másik B, a harmadik 0 vércsoportot kódol.

A gének kromoszómákon vannak (egyszerűsítve most mondjuk azt, hogy egy gén egy DNS molekula), annak a szakaszai. Ember esetében minden kromoszómából két példány van minden sejtben (kivéve férfiak nemi kromoszómáit), kivéve az ivarsejteket: azok minden kromoszómából egy példányt tartalmaznak. A kromoszómapárok (természetesen) ugyanazokat a géneket hordozzák, igaz, nem feltétlenül ugyanazokat az allélokat. Az ivarsejtekbe a meiózis során minden kromoszómapárból csak az egyik tag jut be (véletlenszerűen dől el, melyik), ezért nevezik számfelező osztódásnak is (a kromoszómaszám feleződik az osztódás során). Így mikor a két ivarsejt egyesül, a zigótában ismét két példány lesz minden kromoszómából, az egyik az apától, a másik az anyától.

2016. jan. 20. 18:27
 2/5 sadam87 ***** válasza:

Elnézést, maradt benne egy elírás:

"egy gén egy DNS molekula"

Helyesen: egy kromoszóma egy DNS molekula.

2016. jan. 20. 18:28
 3/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a választ.. ezekkel tisztában vagyok,elnézést kérek a helyesírási hibámért,szlovákul tanulom a genetikát...... nem kaptam teljesen választ a kérdésemre,azt hiszem érthetetlenül fogalmaztam,ne haragudj... ugye a meiózisban a metafázis I. szakaszban egyenlítői síkba rendeződnek a kromoszómák... ezt megelőző szakaszban megtörténhetett a crossing over,amíg a kromoszómák homológ kromoszómapárokat alkotnak... a metafázisban is együtt maradnak ezek a kromoszómák??? mert itt ugye egész kromoszómák vándorolnak a centriolumokhoz.. anno úgy tanultam,hogy az,hogy épp melyik kromoszóma jut melyik utódsejtbe teljesen véletlenszerű... és itt jön,amit nem értek.. ha tényleg véletlenszerű,nem történhet - e meg az,hogy ugyanaz a kromoszóma 2x jut be az egyik utódsejtbe a másikba pedig nem?
2016. jan. 21. 19:08
 4/5 sadam87 ***** válasza:

Oké, így már értem, mire vonatkozik a kérdés.

A meiózis első szakaszában a homológ kromoszómák lényegében ugyanúgy válnak el egymástól, mint a mitózisnál a kromatidák: egyenlítői síkba rendeződnek, és az egyik centromerjéhez az egyik centriólumtól fog húzófonál kapcsolódni, a másik centromerjéhez pedig a másiktól.

[link]

[link]

"ha tényleg véletlenszerű,nem történhet - e meg az,hogy ugyanaz a kromoszóma 2x jut be az egyik utódsejtbe a másikba pedig nem?"

Itt a véletlenszerű alatt azt szokták érteni, hogy 50-50 % annak a valószínűsége, hogy a kromoszómapár egy tagja melyik utódsejtbe jut, de természetesen ilyenkor általában a pár másik tagja a másik utódsejtbe fog kerülni. Azért írtam, hogy általában, mert természetesen itt is történhetnek hibák, nagyon ritkán, de előfordulhat, hogy a pár mindkét tagja ugyanabba az utódsejtbe kerül. Ezt nevezik nondiszjunkciónak (nondisjunction).

[link]

Számos genetikai betegségnek lehet ez az okozója (pl. Down-kór, nemi kromoszómaszám rendellenességek).

2016. jan. 21. 20:29
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2016. febr. 1. 22:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!